Η απόφαση για τη διαχείριση της κηδείας του τέως βασιλιά είναι καθαρά πολιτική και ελήφθη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι Γ. Γεραπετρίτης και Μ. Βορίδης το μόνο που έκαναν ήταν να εξειδικεύσουν το πλαίσιο της απόφασης στα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που επισκέφθηκαν το Μαξίμου.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας το γεγονός ότι η κηδεία του τέως μονάρχη δεν θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους ήταν αναμενόμενες.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η εξέλιξη αυτή να προκαλέσει ένα μικρό ρήγμα στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος.

Το σίγουρο είναι ότι ένας σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι οργισμένος με τη μεταχείριση που επεφύλαξε η κυβέρνηση σε έναν πρώην βασιλιά.

Κριτική για την διαχείριση των συμβόλων

Τη δυσαρέσκεια για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού αποτυπώνει η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός αφού επισημαίνει ότι οι Έλληνες έβαλαν τέλος στον θεσμό της βασιλείας από το 1974 εστιάζει την κριτική του στη διαχείριση των συμβόλων.

Οι δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους.

Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να σβήνουν φωτογραφίες και σελίδες ολόκληρες αναφέρει με νόημα, στέλνοντας το μήνυμα στο Μαξίμου.

Τις θέσεις που διατυπώνει ο Αντώνης Σαμαράς συμμερίζεται και η πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ. παρά το γεγονός ότι παραμονές εκλογών δεν τολμάει κανείς να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Η εκπροσώπηση φέρνει γκρίνια

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί γκρίνια και για το χαμηλό επίπεδο εκπροσώπησης της κυβέρνησης στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ένας πρώην βασιλιάς που είναι κομμάτι της νεότερης ιστορίας της χώρας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαξιώνεται, επισημαίνουν βουλευτές της Ν.Δ.

Η επιλογή της Μενδώνη και του Πικραμμένου να εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση παραπέμπει σε κηδεία κάποιου καλλιτέχνη και όχι ενός πρώην αρχηγού κράτους.

Συνταγματικές επιταγές

Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που προκαλεί η διαχείριση της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Διαμηνύει όμως προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού λαμβάνονται σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού οι αποφάσεις της κυβέρνησης ισχύουν για όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο η Λίνα Μενδώνη και ο Παναγιώτης Πικραμμένος θα παραστούν στην κηδεία.

Διαβάστε ακόμη: