Η αυλαία άνοιξε σήμερα για το 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.
Η τελετή έναρξης για το Φεστιβάλ των Καννών πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 19:00 (τοπική ώρα) και θα μεταδοθεί ζωντανά στο France 2 και διεθνώς στο Brut.

Κι ενώ όλα φέτος έδειχναν πως θα κυλήσουν σε ήρεμα νερά, με τον κορονοϊό να μπαίνει οριστικά στις λίστες με τα παρελθοντικά, το 76ο φεστιβάλ πήρε φωτιά πριν καν ξεκινήσει. Αφορμή στάθηκε η πρωταγωνιστική παρουσία του Τζόνι Ντεπ (υποδύεται τον Λουδοβίκο 15ο σε ένα restart της καριέρας του) στο έργο της Μαϊγουέν «Jeanne du Barry» που άνοιξε τη φετινή γιορτή. Το γεγονός προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στην Κρουαζέτ με κυριότερη εκείνη της Γαλλίδας ηθοποιού Αντέλ Ενέλ («Το πορτρέτο μιας γυναίκας που καίγεται») η οποία δήλωσε ότι το φεστιβάλ Καννών είναι πλέον «ένας θεσμός που προστατεύει τους βιαστές».

Εκδηλώσεις, «πασαρέλα» στο κόκκινο χαλί, συνεντεύξεις τύπου, και προβολές όλα θα μεταδίδονται στα γαλλικά και στα αγγλικά στο France.tv, Culturebox, αλλά και στο YouTube καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Festival de Cannes.

Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ των Καννών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαΐου, στις 20:30 (τοπική ώρα).

Κύρια οικοδέσποινα του Φεστιβάλ των Καννών είναι η ηθοποιός Chiara Mastroianni, η οποία θα υποδεχτεί στη σκηνή του Grand Théâtre Lumière του Palais des Festivals την κριτική επιτροπή.

Φεστιβάλ Καννών 2023

Πρόεδρος της επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2023 είναι ο Σουηδός σκηνοθέτης του «Triangle of Sadness» και περσινός νικητής του Χρυσού Φοίνικα, Ρούμπεν Έστλουντ ενώ την κριτική επιτροπή του κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών συμπληρώνουν οι ηθοποιοί Πολ Ντέινο και Μπρι Λάρσον, η Μαροκινή σκηνοθέτρια Μαριάμ Τουζανί, ο Γάλλος ηθοποιός Ντενίς Μενοσέτ, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ρουνγκάνο Νιόνι, ο Αφγανός συγγραφέας, Ατίκ Ραχίμι, ο Αργεντίνος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νταμιάν Σιφρόν, και η σκηνοθέτρια Ζουλιά Ντουκουρνό, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2021 για την ταινία της «Titane».

Η κριτική επιτροπή θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα σε μία από τις 21 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, στις 27 Μαΐου οπότε και ρίχνει αυλαία το Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών.

Από τος κορυφαίες στιγμές της τελετής θα είναι η παρουσία του επίτιμου καλεσμένου του 76ου Φεστιβάλ των Καννών, του Αμερικανού ηθοποιού και παραγωγού Μάικλ Ντάγκλας, ο οποίος θα λάβει τιμητικό Χρυσό Φοίνικα.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε που είχε κατακτήσει το Χρυσό Φοίνικα με τον «Ταξιτζή» το 1976 επιστρέφει στην Κρουαζέτ μετά από 40 σχεδόν χρόνια και το «Μετά τα μεσάνυχτα». Το σχεδόν τρεισήμισι ωρών νεογουέστερν του «Killers of the Flower Moon» με κόστος άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων έχει πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο ντι Κάπριο και Ρόμπερτ ντε Νίρο. Η υπόθεση στρέφεται γύρω από μια περίεργη υπόθεση φόνων ινδιάνων στην Οκλαχόμα του 1920 που ταλαιπωρούν τα στελέχη του νεοσύστατου FBI. Η ταινία θα προβληθεί εκτός διαγωνισμού κάτι που δεν χαροποίησε τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Ρούμπεν Έστλουντ που προτιμούσε να δει το φιλμ να διαγωνίζεται για το Χρυσό Φοίνικα.

Το βαρύτιμο έπαθλο πάντως θα διεκδικήσουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου κινηματογράφου. Ο Γουές Άντερσον με το sci fi «Asteroid City» και το υπέρλαμπρο καστ των Σκάρλετ Γιόχανσον, Τομ Χανκς, Μάγια Χοκ, Μάργκοτ Ρόμπι, Έντουαρντ Νόρτον, Στιβ Καρέλ και Τίλντα Σουίντον είναι από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του Φοίνικα. Να πούμε εδώ ότι η τελευταία νίκη αμερικανού σκηνοθέτη στις Κάννες ήταν αυτή του Τέρενς Μάλικ το 2011 με «Το δέντρο της ζωής».

Η προβολή της εναρκτήριας ταινίας, Jeanne du Barry της Maïwenn θα ακολουθήσει μετά την τελετή έναρξης.

Μετά από 11 ημέρες κινηματογράφου στις Κάννες, η κριτική επιτροπή θα απονείμει τα βραβεία κατά την τελετή λήξης. Θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου, αρχίζει στις 20:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά από το France 2.

Διαβάστε περισσότερα