HFed θα εξετάσει πιθανόν να εκπλήξει τις αγορές με μία αύξηση των επιτοκίων της αύριο κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας)  μετά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Πριν την ανακοίνωση των στοιχείων  για τον πληθωρισμό την Παρασκευή, αξιωματούχοι της Fed είχαν διαμηνύσει ότι θα προχωρούσαν σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αυτή την εβδομάδα και επιπλέον μισή μονάδα στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο.

Goldman Sachs: Στο 3,5% τα επιτόκια της Fed στο τέλος του 2022

Η Goldman Sachs άλλαξε τις προβλέψεις της και περιμένει αυξήσεις 75 μ.β. αντί 50 μ.β. τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο, τις οποίες θα ακολουθήσουν μία αύξηση 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και δύο ακόμη από 25 μ.β. τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ωθώντας το βασικό επιτόκια σε ένα εύρος 3,25% έως 3,5% στο τέλος του έτους.

«Οι πιθανότεροι μοχλοί για τη στροφή σε πιο επιθετικό ρυθμό σύσφιξης είναι η ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό του Μαΐου και η περαιτέρω αύξηση στις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες, με βάση έρευνα καταναλωτών του Michigan, η οποία προκλήθηκε κατά μεγάλο βαθμό από την περαιτέρω αύξηση στις τιμές του αερίου», ανέφερε σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας.