Για μείωση της ρευστότητας σε αγορές-κλειδί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του πληθωρισμού και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής προειδοποιεί η Fed σε πρόσφατη ανάλυσή της.

«Σύμφωνα με νέα στοιχεία, παρατηρούμε πως η ρευστότητα της αγοράς έχει καταγράψει πτώση από το 2021, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αγορές νεοεκδοθέντων αμερικανικών ομολόγων δημοσίου και αυτές των futures (ΣΜΕ). Αν και η μείωση της ρευστότητας αυτή δεν είναι τόσο ακραία όσο στο παρελθόν, ο κίνδυνος απότομης επιδείνωσης είναι μεγαλύτερος του συνηθισμένου. Από την εισβολή στην Ουκρανία και ύστερα, η ρευστότητα παραμένει σε χαμηλά σημεία ιδιαίτερα στην αγορά πετρελαίου, ενώ οι αγορές αρκετών άλλων εμπορευμάτων παραμένουν προβληματικές», ανέφερε η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Σε παράλληλη ανακοίνωσή της, η νέα αντιπρόεδρος της Fed Lael Brainard υποστήριξε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεταβλητότητα στις τιμές των εμπορευμάτων η οποία ενδέχεται να επηρεάσει και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι περισσότεροι επενδυτές στην αγορά των futures των εμπορευμάτων κινούνται μέσω μεγάλων τραπεζών ή επενδυτικών οι οποίες είναι μέλη των αντίστοιχων οίκων εκκαθάρισης. Τα μέλη αυτά είναι εκτεθειμένα σε αυξημένο ρίσκο όταν οι πελάτες τους βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένα margin calls. Η Fed συνεργάζεται στενά με αμερικανικούς και διεθνείς ρυθμιστές για την περαιτέρω κατανόηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργηθούν».

Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μείωση σε ετήσιο χαμηλό τη Δευτέρα, ενώ βρίσκεται -πια- 17% υπό του υψηλού ρεκόρ της 3ης Ιανουαρίου. Η πτώση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων συμπίπτει με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πολλών κεντρικών τραπεζών ανά τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Fed, οι οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

«Ο αυξημένος πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια στις ΗΠΑ ενδέχεται να επηρεάσουν την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, τη βιωσιμότητα του χρέους και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες αυτές καθεαυτές. Παράλληλα, οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στα σοκ αυτά», ανέφερε η ανακοίνωση της Fed.

Σημειωτέον πως η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 0,50% την προηγούμενη εβδομάδα, σε αυξητική κίνηση-ρεκόρ από το 2000. Ο Jerome Powell, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ανέφερε πως η αύξηση αυτή θα ακολουθηθεί από παρόμοιες αυξήσεις στις δύο επόμενες συνεδρίες της FOMC.

Tέλος, στην ανακοίνωσή της η Fed επανέλαβε τις ανησυχίες της όσον αφορά τους κινδύνους που ελοχεύουν στην αγορά των stablecoins.