Ο πληθωρισμός ήταν το κεντρικό μενού στη διήμερη συνάντηση που είχαν οι 85 τραπεζίτες στην Βασιλεία, το περασμένο σαββατοκύριακο.

Και συμφώνησαν πως θα τον αντιμετωπίσουν με αύξηση των επιτοκίων.

Ο πόλεμος έχει θορυβήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι 85 κεντρικοί τραπεζίτες και οι επικεφαλής των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών του πλανήτη συναντήθηκαν στην ουδέτερη Ελβετία και συζήτησαν για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ενδεχομένως αναφέρθηκαν και στα νέα δεινά που σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν.

Και απεύχονται το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις μέχρι τώρα προβλέψεις τους (που ήδη τις έχουν ψαλιδίσει) σε ότι αφορά την οικονομία.

Διότι οι προβλεψεις για το ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών και την πορεία του πληθωρισμού έχουν διατυπωθεί με την προϋπόθεση ότι ο πόλεμος θα λήξει μέσα στο Μάιο (ενδεχόμενο που μαλλον απομακρύνεται).

Και επίσης θεωρείται δεδομένο πως οι τιμές της ενέργειας θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδο, γεγονός που αναγκάζει την ΕΕ στην εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Στα καθ ημάς τώρα η ΤτΕ ακομα και στο δυσμενές σενάριο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 7% φέτος, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα θα δράσουν «πυροσβεστικά».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας η ανάπτυξη του ΑΕΠ εκτιμάται ότι ακόμα και στο δυσμενές σενάριο θα διαμορφωθεί στο 2,8%, καθώς επιταχυντής για τη διατήρηση του ΑΕΠ σε θετικό έδαφος φαίνεται πως είναι ο τουρισμός.

Όλα τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει εξαιρετικά ανοδικές επιδόσεις στον τουρισμό και θεωρείται πιθανό -εκτός αν υπάρξουν απρόοπτες γεωπολιτικές εμπλοκές- να πετύχει τα έσοδα του 2019, δηλαδή 18 δις ευρώ.