Κοινός παρονομαστής στις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών, που αιτιολογούν τις νομισματικές αποφάσεις, είναι η διστακτικότητα την οποία επιδεικνύουν στο να μειώσουν τα επιτόκια, έως ότου βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός οδεύει σταθερά προς τον στόχο του 2%.

Και κάποια στοιχεία, δείχνουν ότι έχουν ως έναν βαθμό δίκιο: το μέτρο που προτιμά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για τον υποκείμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ δείχνει σημάδια αύξησης, και από ό,τι εκτιμάται παρέμεινε πιθανότατα σε άβολα υψηλά επίπεδα και τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, όπως προβλέπουν αναλυτές στο Bloomberg, o βασικός δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, φαίνεται να αυξάνεται κατά 0,3% μετά τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του τελευταίου έτους. Ο συνολικός δείκτης εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά 0,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Τσιπάει» ο πληθωρισμός

Σε ετήσια βάση οι τιμές του πυρήνα του πληθωρισμού τους τελευταίους τρεις μήνες, τρέχουν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο.  Επιπλέον, ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου θα αναθεωρηθούν υψηλότερα μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές εκθέσεις για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το τέλος του 2023, όταν οι πληθωριστικές πιέσεις έδειχναν σημάδια επιστροφής στον στόχο του 2% της Fed.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, αφού αυτός και οι συνάδελφοί του διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια για μια πέμπτη συνεδρίαση, τόνισε την ευρύτερη ιστορία μιας σταδιακής αλλά ανώμαλης πορείας για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.

Τα στοιχεία του PCE αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή (Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς) ημέρα κατά την οποία οι αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων είναι κλειστές .

Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε την δέσμευση των μελών της Επιτροπής να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, όταν στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας και στην ισχύ της αγοράς εργασίας. «Η οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τους στόχους της διπλής μας εντολής. Ο πληθωρισμός έχει
μειωθεί σημαντικά, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, και αυτά είναι πολύ καλά νέα. Αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, η συνεχής πρόοδος στη μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιος.

Ο πληθωρισμός

Αναφέρθηκε στην πορεία του πληθωρισμού είπε ότι αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2024.

«Ο πληθωρισμός υποχώρησε αισθητά κατά το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο μας των 2%. Οι εκτιμήσεις με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή και άλλα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός PCE  αυξήθηκε κατά 2,5% κατά τους 12 μήνες που έληξαν τον Φεβρουάριο και ότι, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός  PCE αυξήθηκε κατά 2,8%. Μακροπρόθεσμα οι προσδοκίες φαίνεται να παραμένουν καλά εδραιωμένες, όπως αποτυπώνεται σε ένα ευρύ φάσμα ερευνών του νοικοκυριών, επιχειρήσεων και προβλέψεων, καθώς και σε μετρήσεις από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η διάμεση πρόβλεψη στο SEP για τον συνολικό πληθωρισμό PCE πέφτει σε 2,4% φέτος και 2,2% το επόμενο έτος,
και 2» το 2026.

Διαβάστε ακόμη: