Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να μην είναι πολύ μακριά εάν τα σήματα του πληθωρισμού συνεργαστούν, σύμφωνα με το CNBC. Σε παρατηρήσεις του προς την Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δεν έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε βλέπει να συμβαίνει χαλάρωση, αλλά σημείωσε ότι η ημέρα θα μπορούσε να έρθει σύντομα.

«Περιμένουμε να γίνουμε πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα στο 2%. Όταν αποκτήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, και δεν είμαστε μακριά από αυτήν, θα είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να μειώνουμε το επίπεδο των περιορισμών», δήλωσε ο Πάουελ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό. Είπε ότι οι περικοπές θα γίνουν έτσι ώστε η Fed να μην «οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση αντί να ομαλοποιήσει την πολιτική καθώς η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα». Ο Πάουελ μίλησε σε μια εποχή που οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μετατοπίσει σημαντικά τις προσδοκίες τους για την πολιτική της Fed.

Στις αρχές του έτους, οι έμποροι συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στοιχημάτιζαν ότι η Fed θα ξεκινούσε τον Μάρτιο και θα συνέχιζε μέχρι να μειώσει έξι ή επτά φορές φέτος. Η προοπτική τώρα είναι η πρώτη μείωση να έρθει τον Ιούνιο, με τέσσερις μειώσεις συνολικού ύψους μιας πλήρους ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του 2024.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν πρόσφατα ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών συνεχίζει να επιβραδύνεται, αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή ταρακούνησε τις αγορές όταν ήταν υψηλότερος από τον αναμενόμενο για τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο Πάουελ σημείωσε στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός προχωρά χαμηλότερα, αν και όχι στο σημείο ακόμη όπου η Fed είναι έτοιμη να μειώσει. «Νομίζω ότι είμαστε στο σωστό μέρος», δήλωσε ο Πάουελ για την τρέχουσα πολιτική στάση.

Διαβάστε ακόμη: