Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και την παγκόσμια οικονομία να παρουσιάζει ελλείψεις κυριολεκτικά στα πάντα (από προϊόντα μέχρι προσωπικό), η Fed κατέγραψε επιβράδυνση της ανάπτυξης, ως συνέπεια και της μετάλλαξης Δέλτα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αναφορά στη λέξη “έλλειψη” (shortage) έχει εκτοξευθεί, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Fed: Αντιμετωπίζουμε ελλείψεις κυριολεκτικά... στα πάντα

Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην τελευταία έκθεση Beige Book (“Μπεζ Βίβλος”) που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα 8/9, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ήπιο ρυθμό το διάστημα από τις αρχές Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου 2021 , καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επισημαίνει ότι οι ανησυχίες που σχετίζονται με την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού οδήγησαν σε οπισθοχώρηση τους κλάδους της εστίασης και των ταξιδιών, επιβαρύνοντας και την ευρύτερη οικονομία.

Ελλείψεις στα πάντα

Επίσης, σημειώνει ότι οι ελλείψεις προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων αποθεμάτων αυτοκινήτων και προς πώληση κατοικιών, συνέβαλαν επίσης στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας, όλες οι περιφέρειες κατέγραψαν αύξηση της απασχόλησης, αν και υπήρχαν μεγάλες διακυμάνσεις στον ρυθμό της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η ζήτηση για εργαζομένους εξακολούθησε να ενισχύεται, αλλά όλες οι περιφέρειες κατέγραψαν ελλείψεις στο διαθέσιμο προσωπικό, οι οποίες περιόρισαν την αύξηση της απασχόλησης.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να κινείται υψηλότερα, με τις μισές περιφέρειες της Fed να αναφέρουν ισχυρή άνοδο των τιμών και τις άλλες μισές ήπια άνοδο. Κάποιες περιφέρειες κατέγραψαν μια επιτάχυνση στην αύξηση των μισθών. Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους.

Φυσικό αέριο: Έντονη ανησυχία για επάρκεια και τιμές στην Κομισιόν

Σκηνικό τρόμου στην αγορά με ακρίβεια και ελλείψεις προϊόντων

Ραγδαίες αυξήσεις τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο «παροδικός πληθωρισμός» είναι το ψέμα της δεκαετίας