Αυξήθηκαν ελαφρώς τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με την τελευταία λίστα που ανάρτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και αφορά τα σκευάσματα που παρουσιάζουν μακροχρόνια απουσία. Αυτή τη στιγμή, 139 σκευάσματα φαίνεται να παρουσιάζουν σοβαρό θέμα, όταν η προηγούμενη λίστα που είχε εκδοθεί πριν από περίπου δύο μήνες, περιλάμβανε 133, σύμφωνα με τη νέα λίστα.

Σχετικά με τα σκευάσματα σε μακροχρόνια έλλειψη, πρόκειται για 70 φάρμακα κοινότητας (σταθερές ελλείψεις), 11 νοσοκομειακά (από 12), 2 εμβόλια (από 6) αν και για το ένα γίνεται αναφορά για αποκατάσταση κυκλοφορίας και 56 σκευάσματα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (από 47).

Με βάση τον δεύτερο κατάλογο που δημοσιεύει τακτικά ο Οργανισμός, αλλά δεν έχει ακόμη επικαιροποιηθεί και αφορά τα σκευάσματα για τα οποία έχει διακοπεί η παραγωγή και η διακίνησή τους, εκεί περιλαμβάνονται 82 σκευάσματα τα οποία δεν υπάρχουν στην αγορά, πλέον. Άρα, αναφερόμαστε σε συνολικά 221 δυσεύρετα ή ανύπαρκτα σκευάσματα από 209 κατά την προηγούμενη ανάρτηση.

Πάντως, παρατηρείται ότι στα σκευάσματα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, το ζήτημα παραμένει σταθερό αν και –με βάση τον ΕΟΦ– υπάρχουν υποκατάστατα. Μεταξύ αυτών, εξηγείται ότι λόγω αυξημένης ζήτησης ή καθυστερημένης παράδοσης από το εξωτερικό, τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε:

  • Aντιβιοτικό που ανήκει στις κεφαλοσπορίνες δεύτερης γενιάς.
  • Δύο πασίγνωστα αντιβιοτικά με βάση την αμοξυκιλλίνη.
  • Αντιϋπερτασικό με βάση τη δραστική ουσία κιναπρίλη.
  • Φάρμακο για την ημικρανία με βάση τη δραστική εργοταμίνη.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ζητούσε την άμεση παρέμβαση για το ζήτημα των ελλείψεων σε φάρμακα από το Υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να ταλαιπωρεί φαρμακοποιούς και πολίτες.

«Φάρμακα πρώτης ανάγκης εξακολουθούν να απουσιάζουν από τα ράφια φαρμακείων και αναγκάζουν τους πολίτες να τηλεφωνούν σε φαρμακεία, μήπως και ανακαλύψουν τα φάρμακά τους», είχε επισημάνει ο σύλλογος.

Διαβάστε ακόμη: