Με ρυθμούς της τάξης του 3-4% φαίνεται να κινείται η αγορά φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία το 2024, μια άνοδος η οποία μπορεί να συνδέεται και με μια μικρή κατηγορία σκευασμάτων. Αυτή η εν λόγω κατηγορία που αποτελεί και το Top 10 της σχετικής αγορά, φαίνεται ότι τους πρώτους μήνες του έτους κινήθηκε με ρυθμό αύξησης πωλήσεων της τάξης του 12%.
Ειδικότερα τα 10 αυτά σκευάσματα ανήκουν στις κατηγορίες των αντιδιαβητικών, των καρδιολογικών – αντιθρομβωτικών, κατά της οστεοπόρωσης και των εμβολίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους τα 10 αυτά φάρμακα είχαν συνολικό τζίρο σε τιμές λιανικής 183 εκατ. ευρώ, αποσπώντας το περίπου 15,5% της αγορά των φαρμακείων (στον τομέα των φαρμακευτικών σκευασμάτων συνταγογραφούμενων και μη). Μάλιστα σε σχέση με το περσινό πρώτο τετράμηνο σε απόλυτο μέγεθος ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 20 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική αγορά φαίνεται να αυξήθηκε κατά περίπου 53 εκατ. ευρώ.
Το δημοφιλές αντιδιαβητικό το οποίο έχει προκαλέσει φρενίτιδα λόγω της επίδρασής του για τη μείωση της παχυσαρκίας, αν και είναι το τρίο σκεύασμα στην κατάταξη από πλευράς πωλήσεων, παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση η οποία στο τετράμηνο υπολογίζεται σε 72%!
Βέβαια να επισημάνουμε ότι πέρυσι την ίδια εποχή αντιμετωπίζαμε προβλήματα ελλείψεων και ίσως γι’ αυτό να μην είχαμε τόσο υψηλές πωλήσεις. Επίσης η φετινή πρώτη δεκάδα στις πωλήσεις είναι η ίδια με πέρυσι, απλά υπάρχουν αλλαγές ως προς την κατάταξη.
Δημοφιλείς κατηγορίες
Γενικότερα, «δημοφιλέστερη» κατηγορία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά έχει αναδειχτεί πλέον αυτή που περιλαμβάνει τα σκευάσματα πεπτικής οδού και μεταβολισμού, στην οποία ανήκουν και τα φάρμακα για το διαβήτη, αλλά και οι πραζόλες.
Συνολικά λοιπόν στην κατηγορία, με βάση στοιχεία που αφορούν όμως τη δωδεκάμηνη περίοδο 1/4/2023-31/3/2024 της εταιρείας IQVIA, διακινήθηκαν φάρμακα αξίας 850 εκατ. ευρώ, που είναι αυξημένη κατά περίπου 3%. Έτσι και το συνολικό μερίδιο της κατηγορίας διαμορφώθηκε στο 23,7% στην αγορά μόνο των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων που αποζημιώθηκαν.
Η δεύτερη «δημοφιλέστερη» κατηγορία φαρμάκων, είναι αυτή των σκευασμάτων για το καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα λοιπόν με την IQVIA, στο εξεταζόμενο 12μηνο, διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία σκευάσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα, αξίας 761 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 4%. Το δε μερίδιό της στη συνολική αγορά έφτασε το 21,3%.
Η τρίτη κατηγορία η οποία συνταγογραφείται ιδιαίτερα συχνά, είναι τα σκευάσματα για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, διακινήθηκαν από τα φαρμακεία συσκευασίες συνολικής αξίας 459 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μία αύξηση 2% ενώ το μερίδιο της διαμορφώθηκε στο περίπου 12,8%.
Η τέταρτη σημαντικότερη φαρμακευτική κατηγορία είναι τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικών οργάνων, στην οποία συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 447 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2% και κατέχει μερίδιο στην αγορά 12,5%.
Να τονίσουμε ότι τα παραπάνω ποσά δεν αποτελούν τζίρους των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς στις τελικές λιανικές τιμές έχουν προστεθεί τα περιθώρια κέρδους των φαρμακαποθηκών, των φαρμακείων και ο ΦΠΑ. Επίσης για πολλά από αυτά, όπως για το Top 10 που αναφέραμε υπάρχει και η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με βάση την οποία ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει ποσά πολύ χαμηλότερα από αυτά που θα έπρεπε με βάση τις συμφωνίες. Για όσα δε σκευάσματα δεν έχει υπάρξει τιμή αποζημίωσης με βάση την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης οι εταιρείες αποδίδουν clawback και rebate.
Διαβάστε ακόμη
- Καιρός σήμερα: Ασφυκτικό «κοκτέιλ» ζέστης και σκόνης – Πού θα δούμε 43άρια
- Χάλι Μπέρι: Βίντεο με τη στυλίστρια της που προσπαθεί να τη βοηθήσει να ξεντυθεί
- Coldplay: Viral βίντεο στο TikTok δείχνει πώς φαινόταν η συναυλία τους μέσα από αεροπλάνο
- Μαριάννα Κιμούλη: Ποια είναι η ταλαντούχα «Ψυχοκόρη», πώς είναι η σχέση με τον πατέρα της