Μεταξύ των κορυφαίων εξαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων εξακολουθούν να βρίσκονται το αλουμίνιο και τα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, με περίπου το 80% του συνόλου των βιομηχανικών προϊόντων να «ταξιδεύει» σε χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του Ιουλίου που δημοσίευσε το ΙΟΒΕ, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές αλουμινίου σκαρφάλωσαν στα 724 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 18,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με αποτέλεσμα το αλουμίνιο να κατατάσσεται πρώτο στη λίστα των κορυφαίων εξαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).
Ακολουθούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα (φάρμακα, αναλώσιμα, διαγωνιστικά τεστ, εμβόλια κ.λπ.), με τις εξαγωγές να ανέρχονται στα 675 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 6,3% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ψηλά στη λίστα εξακολουθούν να βρίσκονται τα διατηρούμενα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οπως καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ, το 80% των βιομηχανικών προϊόντων (εξαιρουμένων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου) κατευθύνεται προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μόλις το 7,2% ταξιδεύει προς τη Βόρεια Αμερική (Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό). Ειδικότερα, το 65,6% των βιομηχανικών προϊόντων προορίζεται για τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ το 14,4% «ταξιδεύει» προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο μεταξύ, το βλέμμα όλων –κυρίως του αγροδιατροφικού τομέα– είναι στραμμένο στην αμερικανική αγορά και στην απειλή δασμών 30% από 1ης Αυγούστου. Το ενδεχόμενο αυτό έχει σημάνει συναγερμό, ωστόσο, το αποτύπωμα κλάδων όπως το φάρμακο είναι περιορισμένο. «Οι όγκοι στο φάρμακο δεν είναι τόσο μεγάλοι στις ΗΠΑ», αναφέρουν στελέχη της αγοράς φαρμάκου.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ-ΣΦΕΕ για τη φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα, το 2023, οι εξαγωγές του κλάδου ανέκαμψαν σε σύγκριση με το 2022, με το σύνολο των εξαγωγών να σκαρφαλώνει στα 2,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 9%.
Υπενθυμίζουμε πως το 2022, οι εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων υποχώρησαν κατά περίπου 11%-12%, κάτι που εν μέρει αποδόθηκε στην απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα. Μεγάλο μέρος των εξαγωγών, ήτοι περίπου το ένα τρίτο, αφορά και τις εξαγωγές της γερμανικής εταιρείας Boehringer Ingelheim.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για τη φαρμακευτική αγορά (2023), στις πρώτες θέσεις των προορισμών των εξαγωγών φαρμάκων από την Ελλάδα βρίσκεται η Γαλλία, με μερίδιο 13,8% (389,02 εκατ.), ενώ ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 12,9% (362,99 εκατ.) όπου σημειώθηκε πτώση κατά 9% της αξίας των εξαγωγών.
Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος με μερίδιο 7,3% αμφότερες. Σημαντική αύξηση της τάξης του 65,6% τη χρονιά εκείνη σε σύγκριση με το 2022 κατέγραψαν οι εξαγωγές προς την Ισπανία, την Αυστρία (48,4%) αλλά και την Ιταλία (39,7%). Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ως προς το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών αντιστοιχούσαν στο 5,5% το 2023, ενώ το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε στο 1,6 δισ. ευρώ.