Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινήθηκε το 2023 η αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων στα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία είτε αποζημιώθηκαν είτε όχι. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για την εν λόγω αγορά φαρμάκου, η αξία των συγκεκριμένων σκευασμάτων τα οποία για να χορηγηθούν χρειάζονται ιατρική συνταγή, διαμορφώθηκε στα 4,13 δισ. ευρώ έναντι 3,96 δισ. ευρώ το 2022.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας μελετών IQVIA για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), στο τέλος του 2023 η συνολική αγορά φαρμάκων (συνταγογραφούμενων και μη) παρουσίασε άνοδο κατά 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε στα 4,65 δισ. ευρώ έναντι 4,45 δισ. ευρώ το 2022.

Την ίδια στιγμή, με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία από πλευράς όγκου, διακινήθηκαν κατά 1,7% περισσότερες συσκευασίες φαρμάκων φτάνοντας στα 441 εκατομμύρια, που είναι και οι περισσότερες που έχουν διακινηθεί ποτέ. Κι αυτό σε μια χρονιά η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές ελλείψεις κυρίως τους πρώτους μήνες.

Επισημαίνουμε ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν περιλαμβάνει τα φάρμακα που χορηγούνται στα νοσοκομεία αλλά και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους που διακινούνται κυρίως από τα ειδικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.  Περιέχει σκευάσματα που δίνονται με συνταγή αλλά και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα αναλγητικά.

Επίσης θα πρέπει να τονίζουμε ότι, από το σύνολο των φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία των αποζημιούμενων και τα οποία είχαν αξία 4,13 δισ. ευρώ (τα υπόλοιπα είναι Μη Συνταγογραφούμενα και η αξία τους εκτιμήθηκε στα 391 εκατ. ευρώ), σκευάσματα αξίας 687 εκατ. ευρώ επιβάρυναν εξολοκλήρου τις τσέπες των πολιτών. Πρόκειται για φάρμακα τα οποία χορηγήθηκαν χωρίς να προσκομίζεται η σχετική ιατρική συνταγή.

Όσον αφορά στις κατηγορίες φαρμάκων, το συγκεκριμένο διάστημα, παρατηρήθηκε υποχώρηση κατά 0,5% στην αξία των φαρμάκων προστατευμένης πατέντας (on patent)και  5,7% από πλευράς όγκου. Στα γενόσημα, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 4,3% στον όγκο η οποία συνοδεύτηκε με σημαντική αύξηση 9,1% σε αξία. Επίσης τα off patent δηλαδή «επώνυμα» φάρμακα τα οποία έχουν χάσει όμως την πατέντας τους, σημείωσαν αύξηση 3,8% σε αξία και 2,7% σε όγκο.

Σύμφωνα με την μελέτη, συνολικά στο εν λόγω 12μηνο, τα πρωτότυπα φάρμακα (με πατέντα προστατευόμενη ή μη), απορρόφησαν το περίπου 59% της αγοράς σε αξίες (29% με προστασία πατέντας και 30% τα off patent) και τα γενόσημα το 24% της αγοράς. Από πλευράς όγκου, τα πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας σκευάσματα απορρόφησαν το 8% της αγοράς, τα εκτός πατέντας πρωτότυπα το 37% και τα γενόσημα το περίπου 36%.

Να επισημάνουμε ότι αν στην παραπάνω αγορά προσθέσουμε και τη συνολική αγορά των φαρμάκων που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ η οποία εκτιμάται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ και όπου τα γενόσημα έχουν πολύ μικρό μερίδιο, τότε στην ευρύτερη αγορά φαρμάκων (εκτός νοσοκομειακών) τα γενόσημα κατέχουν πιο μικρό μερίδιο το οποίο με βάση την KMEΣ υπολογίζεται σε αξία κοντά στο 15%.

H συνολική λιανική αγορά υπολογίζεται όπως είπαμε σε 4,65 δισ. ευρώ στο εξεταζόμενο 12μηνο. Από αυτά, τα πρωτότυπα (on και off patent) αυξήθηκαν στα περίπου 2,42 δισ. ευρώ από 2,37 δισ. ευρώ και τα γενόσημα αυξήθηκαν σε 1,28 δισ. ευρώ από 1,17 δισ. ευρώ. Περίπου στα 952 εκατ. ευρώ από 908 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε η αγορά των λοιπών προϊόντων όπου περιλαμβάνονται κυρίως ΜΗΣΥΦΑ, εμβόλια, συμπληρώματα και τεστ διαβήτη.

Σύμφωνα με την IQVIA, από τις μειώσεις τιμών που εφαρμόσθηκαν για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που αποζημιώνονται θα έπρεπε να έχει υπάρξει μια εξοικονόμηση που αναμενόταν να φθάνει τα 78 εκατ. ευρώ το 2023 λόγω μείωσης τιμών.

Όμως τελικά όχι μόνο δεν υπήρξε εξοικονόμηση αλλά φαίνεται και ενίσχυση των πωλήσεων κατά 155,5 εκατ. ευρώ, καθώς οι μειώσεις τιμών «εξανεμίστηκαν» από την αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 81,2 εκατ. ευρώ και κατά 152,3 εκατ. λόγω της αλλαγής του μίγματος των θεραπευτικών σχημάτων ή αλλιώς την υποκατάσταση.

Διαβάστε ακόμη: