Έγινε δημοφιλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξ ανάγκης, αλλά η τάση του “Fakeaway” ήρθε για να μείνει. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Cookpad, από την οποία προκύπτει ότι το 2023 μάλλον θα είναι η χρονιά της νέας τάσης, στον αντίποδα του Takeaway ή του delivery.
Το «Fakeaway» δεν είναι παρά ένα σπιτικά μαγειρεμένο γεύμα που αντιγράφει ένα φαγητό που συνήθως παραγγέλνουμε απ’ έξω ή αλλιώς το «σπιτικό Junk Food».
Η έρευνα
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς (53%) συμμετέχοντες στην Ελλάδα, επιχειρούν να φτιάξουν στο σπίτι το αγαπημένο τους delivery για να «τρέφονται πιο υγιεινά» (63%), αλλά και να «κάνουν οικονομία» (42%).
Κατά μέσο όρο, τα ελληνικά νοικοκυριά ξοδεύουν 19 ευρώ ανά παραγγελία, και παραγγέλνουν περίπου 3 φορές το μήνα.
Οι νέοι ηλικίας 18-34 ετών παίρνουν φαγητό απ’ έξω περισσότερο, με σχεδόν τους μισούς, το 47%, να παραγγέλνουν 1-2 φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με έναν στους τέσσερις, ποσοστό 26%, όσων είναι άνω των 50 ετών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι το 87% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οι τιμές των delivery έχουν αυξηθεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και το 30% υποστηρίζει ότι αυτές έχουν διπλασιαστεί, υποδεικνύοντας ότι είναι πιθανόν να μειωθεί κι άλλο η τάση του να παραγγέλνουν φαγητά απ’ έξω.
Η Ναυσικά Λιμναίου, Community Manager της μαγειρικής πλατφόρμας της Cookpad, σχολιάζει:
«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου η παιδική παχυσαρκία ανθεί, και οι νέοι 15-24 ετών μαγειρεύουν 40% λιγότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό είναι τρομακτικό, δεδομένου μάλιστα ότι οι μισοί περίπου νέοι άνθρωποι παραγγέλνουν 1-2 φορές την εβδομάδα.
Μας δίνει λοιπόν τεράστια χαρά να βλέπουμε πλέον τους ανθρώπους που μαγειρεύουν σπίτι τους να πειραματίζονται με φαγητά που συνήθως παράγγελναν για να τρώνε, φτιάχνοντας γεύματα πιο υγιεινά, αλλά και πιο οικονομικά χωρίς να στερούνται το αγαπημένα τους delivery πιάτα!
Σίγουρα η σπιτική πίτσα είναι το πιο δημοφιλές, καθώς υπάρχει τεράστια ποικιλία συνταγών με μερικές από αυτές να παίρνουν λιγότερο από 15 λεπτά για να σερβιριστούν και κοστίζουν το ¼ της τιμής μιας έτοιμης πίτσας από την πιτσαρία!»
Η Cookpad, προτείνει 5 λόγους για να προτιμήσει κανείς το “Fakeaway” αντί να παραγγείλει:
- Το να παραγγέλνεις δεν είναι πάντα ο πιο σύντομος δρόμος: Ο μέσος χρόνος για να λάβεις μια παραγγελία είναι περίπου 30’, αλλά αυτός αυξάνεται σε ώρες αιχμής, το οποίο σημαίνει ότι πιθανότατα θα περιμένεις το φαγητό σου για περισσότερο από 1 ώρα.
- Εγγυημένα καλή γεύση: 1 στους 10 αισθάνονται απογοητευμένοι μετά την κατανάλωση φαγητού που έχουν παραγγείλει, σε σύγκριση με 1 στους 100 ανθρώπους που καταναλώνουν ένα σπιτικό γεύμα.
- Φτάνει ζεστό στο πιάτο σου: το 35% των συμμετεχόντων προτιμούν να τρώνε αυτά που μαγειρεύουν μόνοι τους και αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος!
- Εξοικονομείς ετησίως εκατοντάδες ευρώ… Το 89% υποστηρίζει ότι κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ να μαγειρέψεις ένα “Fakeaway” για την οικογένειά σου, περίπου το μισό σε σύγκριση με το να παραγγείλεις!
- Σε κάνει να νιώθεις καλύτερα! Ο άνθρωποι νιώθουν 4 φορές περισσότερη ενέργεια μετά από ένα σπιτικό γεύμα (19%) σε σχέση με ένα γεύμα που έχουν παραγγείλει (4%). Επιπλέον, τα επίπεδα ευχαρίστησης μετά το γεύμα διπλασιάζονται από 25% (delivery) σε 55% (σπιτικό).
Τέλος, μόνο 6% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται για το “Fakeaway”, ενώ το 1/3 (36%) έχει σκοπό να ακολουθήσει μια συνταγή για να φτιάξει το αγαπημένο του delivery στο σπίτι.
Διαβάστε ακόμη: