Η εφετινή πρωταθλήτρια της F1, Red Bull, θα καταβάλει πρόστιμο 7 εκατομμυρίων δολαρίων, διότι υπερέβη το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού για το 2021, ενώ, θα έχει μείωση 10% στον χρόνο δοκιμών της αεροδυναμικής σήραγγας του μονοθεσίου για τους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση (28/10) της FIA.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου τόνισε πως η απόφαση –που έγινε δεκτή από τη RB– είναι οριστική και δεν υπόκειται σε έφεση, εν όψει του Γκραν Πρι του Μεξικού, το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Από την άλλη πλευρά, η FIA δεν «έκοψε» αναδρομικά βαθμούς από τη RB για αυτή την παραβίαση του ανώτατου ορίου κατά 1.6%. Ως εκ τούτου, η ομάδα διατηρεί τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή μεταξύ των οδηγών, που κατάκτησε ο Μαξ Φερστάπεν.

Η RB αποτελεί τη μοναδική ομάδα που έχει ξεπεράσει το όριο του προϋπολογισμού, το οποίο ορίσθηκε εφέτος για πρώτη φορά στη F1 και καθορίσθηκε στα 145 εκατομμύρια δολάρια.

Η FIA επαίνεσε τη «συνεργασία» της RB για την επίλυση της υπόθεσης, που αποκαλύφθηκε τη 10η Οκτωβρίου, και πιστεύει ότι η ομάδα δε σκόπευε να ενεργήσει «ανέντιμα ή κακόπιστα».

Ως ελαφρυντικό, λειτούργησε το γεγονός ότι ήταν η πρώτη χρονιά που επεβλήθη ο περιορισμός, «ένα πολύ περίπλοκο σύνολο κανόνων» στο οποίο έπρεπε να υποβληθούν οι δέκα ομάδες της ελίτ του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού, σύμφωνα με τη FIA.

Πλέον, η RB έχει τριάντα ημέρες για να πληρώσει τα χρήματα της ποινής.

Η ομάδα θα πρέπει να υπολογίζει για δώδεκα μήνες σε μειωμένο χρόνο δοκιμών της αεροδυναμικής σήραγγας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη μελλοντικών μονοθέσιων. Ούτως ή άλλως, αυτός ο χρόνος είναι ήδη αντιστρόφως ανάλογος με την κατάταξη των ομάδων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και καθώς η RB στέφθηκε πρωταθλήτρια το 2022, απολαμβάνει ήδη τον μικρότερο χρόνο αεροδυναμικής σήραγγας στο πεδίο της F1.

Διαβάστε ακόμη: