Άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση ζητά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, γιατί «ο ιός δεν κάνει διακοπές», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζητά «το βάρος πρέπει να δοθεί στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, που έχει μειωθεί σημαντικά. Στοχευμένη ενημερωτική εκστρατεία, ειδικά στις τουριστικές περιοχές και δυνατότητα εμβολιασμών επί τόπου. Κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ στα σπίτια ανθρώπων που δυσκολεύονται να μετακινηθούν και σε ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές. Αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και των μέτρων στις τουριστικές περιοχές. Εφαρμογή των νόμων για τις μονάδες υγείας και τις κοινωνικές δομές».

«Το πιο σημαντικό, όμως, θέμα είναι η προετοιμασία και οργάνωση του ΕΣΥ, που πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί. Μέτρα τώρα. Ο ιός δεν κάνει διακοπές», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Ανησυχία για την αύξηση των «σκληρών» δεικτών

Η ανησυχία για την αύξηση των «σκληρών» δεικτών που αφορούν κυρίως τις νοσηλείες και τους διασωληνομένους, είναι διάχυτη.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.475, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 524.871 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.138 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 226 (59.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 85.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.854 ασθενείς.