Υπάρχουν τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είναι «σταθερά αγαπημένες» για αγορά εξοχικής κατοικίας, σύμφωνα με την Kate Everett-Allen, συνεργάτιδα στην εταιρεία ακινήτων Knight Frank.

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν όλες πολιτική σταθερότητα, χρηστή διακυβέρνηση και εύκολη πρόσβαση στην αγορά στεγαστικών δανείων, παράγοντες που βοήθησαν αυτές τις χώρες να γίνουν δημοφιλείς στους ξένους αγοραστές, όπως υπογραμμίζει. .

Είναι επίσης εύκολο για τους αγοραστές να κατανοήσουν την αγορά ακινήτων μέσω κτηματολογίων που δείχνουν πόσα ακίνητα έχουν πουληθεί, συν ότι προσφέρουν «ήπιους» παράγοντες όπως η ελκυστική ύπαιθρος, το καλό φαγητό και οι ελκυστικές πόλεις, επισημαίνει η Everett-Allen στο CNBC.

Τι να ψάξετε

Πριν ξεκινήσετε την αναζήτησή σας, σκεφτείτε τι θέλετε από το ακίνητο, τονίζει η Everett-Allen. Σκοπεύετε να αποκτήσετε το σπίτι σας για πέντε έως 10 χρόνια για οικογενειακές διακοπές και παρατεταμένες διαμονές; Λαμβάνοντας υπόψη το ύψος του ενοικίου που θέλετε ή χρειάζεστε είναι επίσης σημαντικό.

Η δυνατότητα να νοικιάσετε ένα σπίτι είναι κρίσιμη. “Με το περιβάλλον υψηλότερου κόστους στεγαστικών δανείων, βλέπουμε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να νοικιάσουν το ακίνητο … χωρίς να έχουν προβλήματα”, δήλωσε η Everett-Allen. Οι βίζες «Digital nomad» εισήχθησαν σε ορισμένες χώρες μετά την πανδημία και είναι ελκυστικές επειδή συχνά οι ταξιδιώτες που νοικιάζουν σπίτια θέλουν να μείνουν για δύο ή τρεις μήνες.

Φλωρεντία, Ιταλία

Βεβαιωθείτε επίσης ότι μπορείτε να φτάσετε εκεί όταν θέλετε. «Ορισμένες αγορές στις οποίες δεν μπορείτε πραγματικά να πετάξετε τους χειμερινούς μήνες, οπότε… θα μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτές από τον τόπο μόνιμης διαμονής σας;» επισήμανε η Έβερετ-Άλεν. Υπάρχει επίσης ο παράγοντας “κλειδώστε και φύγετε” για όταν δεν μένετε στο σπίτι, επομένως σκεφτείτε ποιες τοπικές επαφές έχετε που μπορούν να βοηθήσουν στη συντήρηση ή την ασφάλεια της κατοικίας σας όταν αυτή είναι άδεια.

Οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο από ό,τι στο παρελθόν στα εξοχικά τους σπίτια, είπε η Everett-Allen. «Στο παερλθόν, ήθελαν να μπορούν να οδηγήσουν από το αεροδρόμιο στο σπίτι τους μέσα σε μια ώρα. Τώρα διαπιστώνουμε ότι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν λίγο περισσότερο γιατί θα περνούν μια εβδομάδα τη φορά αντί για ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι τους», εξήγησε.

Αξίζει να ελέγξετε τους κανόνες σχετικά με τις ενοικιάσεις που χρησιμοποιούν ιστότοπους όπως η Airbnb. Η ιταλική πόλη της Φλωρεντίας, για παράδειγμα, απαγόρευσε τις νέες βραχυπρόθεσμες μισθώσεις μέσω τέτοιων πλατφορμών τον Οκτώβριο, ενώ στο Παρίσι υπάρχει όριο 120 ημερών στην ενοικίαση ακινήτων.

Για τους Βρετανούς συγκεκριμένα, το Brexit σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν μόνο 90 ημέρες από τις 180 σε χώρες της ζώνης Σένγκεν (που περιλαμβάνει τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία), διαφορετικά είναι πιθανό να απαιτείται βίζα.

Γαλλία

Η Γαλλία είναι η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ, και η Προβηγκία και οι Άλπεις με τα εντυπωσιακά τοπία είναι και τα δύο δημοφιλή μέρη για επενδύσεις για τους βορειοευρωπαίους αγοραστές, επισήμανε η Everett-Allen.

Μετά την πανδημία, η περιοχή των Άλπεων ήταν δημοφιλής για τον τρόπο ζωής της σε εξωτερικούς χώρους. Ξεχωρίζει για τη θέα, τη φύση, την άπλα, την ευκαιρία να διατηρήσουμε τη φόρμα μας και χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους.

Το θέρετρο Courchevel 1850 είχε τις υψηλότερες τιμές για ακίνητα κορυφαίας ποιότητας το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στα 27.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το θέρετρο Morzine είχε τις χαμηλότερες τιμές, στα 9.700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με έρευνα της Knight Frank.

Courchevel 1850, Γαλλία

Υπάρχουν κινήσεις για να γίνει η Γαλλία ευκολότερος τόπος για τους κατοίκους των ΗΠΑ να κάνουν επιχειρήσεις, με ένα σχέδιο που βοηθά Γάλλους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε εκτεταμένες περιόδους βίζας και Αμερικανούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να επωφελούνται από μια απλοποιημένη διαδικασία έκδοσης βίζας, σύμφωνα με τον Olivier Becht, εκπρόσωπο υπουργού εξωτερικού εμπορίου της Γαλλίας.

Η Γαλλία ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να αγοράσουν νεόδμητες δεύτερες κατοικίες στη χώρα μέσω ενός κινήτρου που επιστρέφει τον τυπικό φορολογικό συντελεστή (γνωστό ως TVA) του 20% εάν καταστήσουν το ακίνητο διαθέσιμο προς ενοικίαση για περίπου 14 εβδομάδες το χρόνο. Ένα νεόδμητο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων και δύο μπάνια στην πόλη Meribel-les-Allues κοντά στα λιφτ του σκι είναι καταχωρισμένο στον ιστότοπο της Knight Frank για περίπου 605.000 δολάρια.

Ιταλία

Η Τοσκάνη, με τους αμπελώνες, τις αγροικίες και πόλεις όπως η Φλωρεντία, η Σιένα και η Λούκα, είναι πάντα δημοφιλής, σύμφωνα με την Everett-Allen, όπως και οι πόλεις και τα χωριά γύρω από τις λίμνες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, με τα βουνά της περιοχής και την εύκολη πρόσβαση σε πόλεις. Μια βίλα έξι υπνοδωμαίιων στη λίμνη Κόμο – όπου ο Τζορτζ Κλούνεϊ φέρεται να έχει σπίτι – πωλείται στον ιστότοπο του Knight Frank για περίπου 2,3 εκατομμύρια δολάρια.

Για να κάνετε μια καλύτερη επένδυση, η Απουλία, στη φτέρνα της «μπότας» της Ιταλίας, έχει μια «εκπληκτική ακτογραμμή, γοητευτικές ιστορικές πόλεις [και] νόστιμη κουζίνα», τόνισε η πράκτορας Sara Traverso, συνιδρύτρια της εταιρείας ακινήτων Nest Seekers International. μιλώντας στο CNBC. Ένα αγροτικό σπίτι στην Απουλία τεσσάρων υπνοδωματίων, με δύο μπάνια και πισίνα, περιλαμβάνεται στη λίστα της Nest Seekers για περίπου 497.000 δολάρια.

Η Traverso, η οποία εργαζόταν στην ιταλική εταιρεία ακινήτων της οικογένειάς της για αρκετά χρόνια πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, είπε ότι η κεντρική περιοχή της Ούμπρια είναι επίσης δημοφιλής για τις μεσαιωνικές πόλεις στην κορυφή του λόφου και τον χαλαρό τρόπο ζωής.

Ούμπρια, Ιταλία

«Η διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς προσελκύει ανθρώπους που αναζητούν μια πιο ήσυχη, πιο αυθεντική ιταλική εμπειρία», είπε.

Το νησί της Σικελίας γίνεται επίσης πιο δημοφιλές για εξοχικές κατοικίες. Και το 2024 θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για αγορά, με την Traverso να αναμένει μείωση των τιμών σε ολόκληρη τη χώρα και αύξηση της προσφοράς, η οποία ευνοεί τους ξένους αγοραστές.

Η Ιταλία έχει γίνει δημοφιλής για πλούσιους αγοραστές από το εξωτερικό που κατοικούν στη χώρα λόγω ενός φορολογικού συντελεστή που εισήχθη το 2017, επιτρέποντας στους ανθρώπους να πληρώνουν ένα πάγιο τέλος 100.000 ευρώ ετησίως για εισόδημα στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από το πόσο είναι αυτό το εισόδημα.

Σικελία, Ιταλία

Αυτό το πρόγραμμα «ενιαίου φόρου» επεκτείνεται στα μέλη της οικογένειας, τα οποία πληρώνουν σταθερά 25.000 ευρώ για εισόδημα από το εξωτερικό ετησίως και έχει «ενθουσιάσει» τους πελάτες της Knight Frank στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, είπε ηEverett-Allen.

Ισπανία

Η Ισπανία είναι δημοφιλής ως τόπος αγοράς κατοικίας μεταξύ Γάλλων, Βρετανών και Γερμανών, με τις Βαλεαρίδες Νήσους και τη λαμπερή νότια παραθαλάσσια πόλη Marbella μεταξύ των προτιμώμενων περιοχών τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank.

Μαρμπέλα, Ισπανία

Και είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δημοφιλής για τους ξένους αγοραστές λόγω μιας νέας ψηφιακής nomad visa που εισήχθη φέτος, η οποία επιτρέπει σε άτομα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζουν και να εργάζονται στην Ισπανία για έως και πέντε χρόνια. “Αν έχετε ένα σπίτι και έχετε μια nomad visa για δύο ή τρεις μήνες κάθε φορά, αυτό είναι πολύ χρήσιμο”, είπε ηEverett-Allen.

Μαδρίτη, Ισπανία

Η πρωτεύουσα Μαδρίτη, η οποία ήταν «υπό το ραντάρ» των ξένων αγοραστών, γίνεται δημοφιλής επειδή είναι πιο ανταγωνιστική οικονομικά έναντι του Λονδίνου ή του Παρισιού, σύμφωνα με την Everett-Allen.

«Είναι μια αρκετά μικρή πόλη, που έχει ένα είδος πραγματικά ισχυρής ταυτότητας, καλή κουλτούρα, ευκολία προσβασιμότητας, [καθώς] υπάρχουν τόσες πολλές πτήσεις τώρα προς τη Μαδρίτη», πρόσθεσε.

Τα πολυτελή ακίνητα στη Μαδρίτη κοστίζουν περίπου 8.000 ή 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε σύγκριση με το Παρίσι, που κοστίζουν περίπου 19.000 ή 20.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με την Everett-Allen. Ωστόσο, οι τιμές των ακινήτων στην ισπανική πρωτεύουσα πρόκειται να αυξηθούν περίπου 5% το 2024, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Knight Frank, καθιστώντας την την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη στην ευρωπαϊκή ακίνητη περιουσία — τα πολυτελή ακίνητα στο Παρίσι αναμένεται να αυξηθούν κατά 2%, ενώ η Knight Frank ανέφερε ότι στο Λονδίνο οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές.

Διαβάστε ακόμη: