Λατινοαμερικάνες καλλονές ερχονταν στην Ελλάδα ως συνοδοί VIP προσώπων και κατέληγαν φυλακισμένες σε ξενοδοχείο της Αθήνας να εκπορνεύονται κάτω απο άθλιες συνθήκες απο Αλβανούς μαφιόζους που τις διαφημιζαν μέσω γνωστής σελίδας ερωτικών ραντεβού.

Μια «ροζ» βιομηχανία που είχαν στήσει απο τον Μάιο του 2022, εκμεταλλευόμενοι την ααάγκη αυτών των γυναικών, που όμως «κάρφωσε» στις αρχές «βαθύ λαρύγγι» της πιάτσας τον περασμένο Αύγουστο και σήμανε την αρχή του τέλους για το κύκλωμα των Αλβανών μαστροπών.

Οι έμπειροι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων σε συνεργασία με αξιωματικούς της Εθνικής Αστυνομίας και αξιωματούχους της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κολομβίας (Policía Nacional de Colombia), της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, HSI – Homeland Security Investigations), καθώς και των δυο Μ.Κ.Ο. κατάφεραν με μια κινηματογραφική επιχείρηση να «ξεδοντιάσουν» την εγκληματική οργάνωση και να απελευθερώσουν τις Κολομβιανές καλλονές.

Το modus operandi

Οι έμπειροι αξιωματικοί και profilers της Ασφάλειας, στην «ακτινογραφία» της εγκληματικής οργάνωσης διαπίστωσαν πως τo modus operandi ειχε ως εξής: «Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν εγκαταστήσει τηλεφωνικό κέντρο (call center) στην Αθήνα και επί της οδού (σ.σ: αναφέρεται η οδός). Εκεί εργάζονταν οι «τηλεφωνήτριες» της οργάνωσης, δυο αλλοδαπές και τρεις Ελληνίδες, κάθε μέρα και σε βάρδιες από την 11:00 ώρα έως την 06:00 ώρα της επομένης. Προς τούτο, χρησιμοποιούσαν εκ περιτροπής συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδέσεις αποκλειστικά για να κανονίζουν ερωτικά ραντεβού μεταξύ υποψήφιων «πελατών» και μεγάλου αριθμού εκδιδομένων γυναικών, που διαφημίζονταν μέσω της ιστοσελίδας (σ.σ: αναφέρεται η «ροζ» σελίδα). Οι ως άνω «τηλεφωνήτριες» επικοινωνούσαν με τους Αλβανούς μαφιόζους προς λήψη οδηγιών και κατευθύνσεων σχετικά με θέματα που αφορούν την εν γένει λειτουργία του γραφείου, τους οδηγούς-μεταφορείς των εκδιδόμενων γυναικών, σχετικά με τις μεταφορές των εκδιδόμενων γυναικών στα προκαθορισμένα ραντεβού με τους «πελάτες», την παρακράτηση από αυτές της εκάστοτε αμοιβής του γραφείου και λοιπά θέματα πληρωμών εξωτερικών συνεργατών και τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου (σ.σ.: αναφέρεται το ξενοδοχείο) ή τους εξουσιοδοτημένους υπάλληλους του, σχετικά με τα ζητήματα διαμονής των εκδιδόμενων γυναικών, πληρωμής του ξενοδοχείου και χρήσης των δωματίων αυτού για ερωτικά ραντεβού των γυναικών με τους «πελάτες».

Στις επικοινωνίες τους με τους υποψήφιους «πελάτες», οι «τηλεφωνήτριες» τους ενημέρωναν για την ιστοσελίδα στην οποία μπορούσαν να δουν τα προφίλ των εκδιδόμενων γυναικών, τα οποία (προφίλ) περιελάμβαναν ημίγυμνες φωτογραφίες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση, την καταγωγή, τις τιμές και τις υπηρεσίες που παρείχαν. Επιπλέον, οι «τηλεφωνήτριες» τους εξηγούσαν τις επιλογές συνεύρεσης με τις εκδιδόμενες γυναίκες τόσο στο ξενοδοχείο όπου αυτές διέμεναν («incall»), όσο και σε δικό τους χώρο ή άλλο ξενοδοχείο που αυτοί θα επέλεγαν («outcall»).

Ο ενας εκ των κατηγορούμενων ήταν υπεύθυνος για την εν γένει λειτουργία του επίδικου γραφείου ερωτικών ραντεβού και είχε συντονιστικό ρόλο σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του γραφείου. Προς ευχερέστερο συντονισμό των επιμέρους ενεργειών για την εύρυθμη λειτουργία του γραφείου, ο κατηγορούμενος είχε αναθέσει συγκεκριμένα καθήκοντα στους εκάστοτε υπαλλήλους, ενημερωνόταν τακτικά είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης για όλες τις πτυχές της παράνομης δραστηριότητας και παρενέβαινε όποτε αυτό απαιτείτο για την επίλυση τυχόν ζητημάτων. Προς τούτο, είχε αναθέσει σε κατηγορούμενη το ρόλο της εποπτείας του τηλεφωνικού κέντρου και τον καθορισμό των ωραρίων του προσωπικού (τηλεφωνήτριες, οδηγοί). Επίσης, είχε επιφορτίσει τις «τηλεφωνήτριες» να ενεργούν για λογαριασμό του γραφείου σε θέματα πληρωμών εξωτερικών συνεργατών και επίλυσης ζητημάτων με υποψήφιους «πελάτες».

Αστυνομική επιχείρηση

Οι αξιωματικοί μόλις ολοκλήρωσαν τη χαρτογράφηση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και διαπίστωσαν τον βαθμό εμπλοκής εκάστου μέλους και οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «την εξακρίβωση των επίδικων χώρων (ξενοδοχείο, τηλεφωνικό κέντρο, κατοικίες κλπ), εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο, με σκοπό αφενός τον εντοπισμό των ευάλωτων γυναικών, αφετέρου τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βραδινές ώρες της 17-02-2023, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή και την παρουσία εκπροσώπων της Εθνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κολομβίας (Policía Nacional de Colombia), της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα- HSI – HomelandSecurity Investigations), καθώς και των δυο Μ.Κ.Ο, εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Επικεφαλής της Κολομβιανής αποστολής, η οποία προσκλήθηκε μέσω του διαύλου του Τμήματος Interpol την οποια συντόνιζε γυναίκα στρατηγός – διευθυντρια της Υπηρεσίας Έρευνας Εγκλημάτων και INTERPOL (DIJIN – Investigación Criminal e INTERPOL).

Κατά τη διάρκεια της Αστυνομικής επιχείρησης, κανονίστηκαν ερωτικά ραντεβού με εκδιδόμενες του «γραφείου» σε ξενοδοχεία των Νοτίων και Βορείων Προαστίων, καθώς και εντός του ξενοδοχείου όπου ήταν εγκατεστημένες οι εκδιδόμενες. Οι Αστυνομικοί προσποιούμενοι τους πελάτες μετέβησαν σε δωμάτια των ξενοδοχείων όπου τους παρουσιάστηκαν οι εκδιδόμενες. Αφού αυτές παρέλαβαν τα συμφωνηθέντα – προσημειωμένα χρηματικά ποσά για την πραγματοποίηση των ερωτικών συνευρέσεων, τους γνωστοποιήθηκε η ιδιότητα των Αστυνομικών και προσήχθησαν στην Υπηρεσία μας. Ταυτόχρονα, εντοπίστηκαν οι οδηγοί της οργάνωσης, οι οποίοι είχαν προηγουμένως μεταφέρει τις γυναίκες για την πραγματοποίηση των ερωτικών ραντεβού και οδηγήθηκαν στην Υπηρεσία μας.

Περαιτέρω, εντοπίστηκε το πλήρως εξοπλισμένο τηλεφωνικό κέντρο (call center) της οργάνωσης που είχε ως «βιτρίνα» κατασκευαστική εταιρεία, ενώ ομάδες αστυνομικών που είχαν θέσει σε διακριτική επιτήρηση λοιπούς κατηγορούμενους σε διάφορές περιοχές της Αττικής, συνέλαβαν τόσο το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης όσο και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Επίσης, στο χώρο του ξενοδοχείου που χρησιμοποιούσε η οργάνωση εντοπίστηκαν οι υπόλοιπες γυναίκες, οι οποίες ήταν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης και τους παρασχέθηκε αρωγή και προστασία».

Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν 19.450 ευρώ και 2.510 δολαρίων Η.Π.Α., 4 αυτοκίνητα, ως μέσα τέλεσης αδικημάτων,1 πιστόλι μάρκας GLOCK μετά γεμιστήρα και 16 φυσιγγίων διαμετρήματος 9 mm, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης, καταμετρητής χρημάτων, καταγραφικά επιτήρησης, 16 κινητά τηλέφωνα, πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων».

Θεοδωρικάκος: Η αντιμετώπιση του trafficking αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, της Στρατηγού Patricia Salazar Sanchez, Διευθύντριας της Υπηρεσίας Έρευνας Εγκλημάτων και Interpol των Κολομβιανών Αρχών, του ακόλουθου του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α./Γραφείο Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας, Aaron Pavlovic και υπηρεσιακών παραγόντων της Ελληνικής και Κολομβιανής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η παρουσίαση της υπόθεσης.

 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε σχετικά: «Η αντιμετώπιση του trafficking, της σύγχρονης δουλεμπορίας, της εκμετάλλευσης ανθρώπων, της εμπορικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών αποτελεί μια από τις βασικότερες, έμπρακτες προτεραιότητες για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Είναι θέμα ανθρωπιάς, δικαιοσύνης, πολιτισμού, σεβασμού στον άνθρωπο. Είναι θέμα απόλυτης τήρησης της νομιμότητας στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Γι’ αυτό το λόγο, θέλω να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία για την εξαιρετική συνεργασία που είχε με τις Αρχές Ασφαλείας της Κολομβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τη συμβολή της στην εξάρθρωση της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης. Συνεχίζουμε αποτελεσματικά τις διεθνείς συνεργασίες μας, για να ξεριζώσουμε από την Ελλάδα το trafficking, αυτή τη σύγχρονη μορφή δουλεμπορίας».

Διαβάστε ακόμη: