Παρά το γεγονός ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια να μην πάρει διαστάσεις το όλο θέμα και να ριχτεί το βάρος μόνο στις πλάτες της λιβυκής πλευράς, οι σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας έχουν διαρραγεί σε επικίνδυνο βαθμό, καθώς η ελληνική πλευρά είναι κυριολεκτικά έξαλλη.

Και δικαίως και για αυτή καθαυτή τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών – που δίνει “δικαιώματα” στην Τουρκία να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας στα επίμαχα σημεία νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης – αλλά και γιατί δεν τηρήθηκαν καν τα προσχήματα, καθώς δεν ενημερώθηκε η ελληνική πλευρά επισήμως και το έμαθε μέσω Λιβύης.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς, θα επηρεάσουν και άλλα μέτωπα, με πρώτο τον άτυπο αλλά και ουσιαστικό συνασπισμό των νοτίων χωρών, έναντι των βόρειων, για πολλά και μείζονα θέματα οικονομικού κυρίως χαρακτήρα της Ε.Ε. Το αγκάθι αυτό με την Ιταλία δύσκολα θα κλείσει, να το θυμάστε και θα το βρούμε μπροστά μας πολλές φορές. Και μόνο η αλλαγή κυβέρνησης στη Λιβύη μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Όσο για το αν υπάρχουν ευθύνες, δεν είναι κάτι που αφορά άμεσα τη θεματολογία της στήλης. Αλλά, θα επανέλθουμε, όταν και όπως πρέπει.

Διαβάστε ακόμη: