Τo όριο των απαιτούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων για το αφορολόγητο είναι στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου καθώς με 13 δις να είναι η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων στο γ’ 3μηνο εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι πολλοί θα δυσκολευτούν να βρουν τον όγκο αποδείξεων που χρειάζονται για δαπάνες. Να σημειωθεί ότι προβλέπεται «πέναλτι» 22% για τη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται.

Έτσι παρά τη μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, που όμως μπορεί να μη φτάσουν για πολλούς να καλύψουν τα απαιτούμενα όρια λόγω της πτώσης της κατανάλωσης, η κυβέρνηση εξετάζει να δει τι θα πράξει για το 2021. Ουσιαστικά υπάρχει το δίλημμα «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», δηλαδή από τη μια να μη χαθεί το μομέντουμ μείωσης της φοροδιαφυγής μέσω του ηλεκτρονικού τρόπου συναλλαγών κι από την άλλη να μην επιβαρυνθούν ομάδες πληθυσμού με έξτρα φόρο.

Να σημειωθεί, ότι πρόσφατα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου η Άσπα Παλημέρη, Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας οδήγησαν σε σαφή μεταστροφή των καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, με 30% αύξηση στον τζίρο των συναλλαγών σε σχέση με το 2019.

Με βάση, πάντως, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο τρίτο 3μηνο, ο τζίρος των επιχειρήσεων σε όλη την οικονομία σημείωσε πτώση 15,8% σε σχέση με το αντίστοιχο 3μηνο του 2019 με 13,1 δις ευρώ να λείπουν σε σχέση με τα περυσινά νούμερα. Ειδικά όσον αφορά στο λιανεμπόριο- χονδρεμπόριο, η απώλεια τζίρου- άρα και μείωση της κατανάλωσης- υπολογίζεται σε 2,2 δις ευρώ. Μόνο το Σεπτέμβριο «χάθηκαν» περί τα 2,5 δις ευρ, ενώ η εικόνα δεν μεταβλήθηκε εντυπωσιακά ούτε τον Οκτώβριο, καθώς η πτώση του τζίρου άγγιξε το 1,5 δις ευρώ σε σχέση με πέρσι. Να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης ο εορταστικός τζίρος ήταν στα 3,5 δισεκ το 2019 και το 2020 και άρα το φετινό «απαγορευτικό» θα έχει σημαντικό αποτύπωμα.

Έτσι μια πιθανή εξαίρεση κοινωνικών ομάδων από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων ή μια μείωση του ορίου εξετάζεται.