Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Παρασκευής, με το ΑΕΠ της Γερμανίας να σημειώνει πτώση την ίδια περίοδο.

Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων προέβλεπε τριμηνιαία ανάπτυξη 0,2%.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η στατιστική υπηρεσία Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου για το μπλοκ από 0,1% τριμηνιαία αύξηση σε μηδενική αύξηση, μετά από αύξηση 0,4% το τρίτο τρίμηνο.

Στασιμότητα στη Γερμανία

Τα εθνικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης την Παρασκευή έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ήταν αυξημένη κατά 0,2% σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση και κατά 0,1% χαμηλότερα σε μη προσαρμοσμένη βάση λόγω μιας επιπλέον εργάσιμης ημέρας το προηγούμενο έτος, ανέφερε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Σύμφωνα με το CNBC, o Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ολλανδικής τράπεζας ING, δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης “δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο ύφεσης”, παρά την ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας, τη χαλάρωση των περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού και την επαναλειτουργία της Κίνας.

Τα στοιχεία θα παρακολουθούνται έντονα εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 4 Μαΐου, η οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό σε επίπεδο γενικής τιμής 6,9% και τον πυρήνα του πληθωρισμού σε επίπεδο ρεκόρ 5,7%.

Διαβάστε περισσότερα