Κατά μέσο όρο 131 κιλά απορριμμάτων τροφίμων παρήγαγε κάθε άτομο στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat που βασίζονται σε στοιχεία από τα 27 κράτη μέλη.
Η συνολική σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ ανήλθε σε πάνω από 58 εκατομμύρια τόνους το 2021. Τα ιδιωτικά νοικοκυριά αποτελούσαν το 54% αυτής της σπατάλης, με περισσότερους από 31 εκατομμύρια τόνους μόνο τη συγκεκριμένη χρονιά.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αποβλήτων αυτού του είδους (21%) ήταν ο κλάδος της παραγωγής τροφίμων και ποτών, ενώ ακολουθούν η πρωτογενής παραγωγής (5 εκατομμύρια τόνοι, 9% του συνόλου), τα εστιατόρια και υπηρεσίες τροφίμων (πάνω από 5 εκατομμύρια τόνοι, 9%) και τέλος το λιανεμπόριο και άλλοι διανομείς τροφίμων (λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια τόνους, 7%).
Διαβάστε ακόμη:
- Βουλευτές συζητούν την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά πίσω από την πλάτη των Κασσελάκη και Ανδρουλάκη
- Βρυξέλλες: Έντονη ανησυχία για το αέριο – Για πρώτη φορά χωρίς LNG η Ελλάδα τον Απρίλιο
- Η Jennifer Aniston διαφήμισε καλλυντικά στο Instagram χωρίς σουτιέν και κανείς δεν πρόσεξε τα προϊόντα
- Οι τρομερές θεωρίες πίσω από τον περίφημο «Μυστικό Δείπνο» του Ντα Βίντσι