Η Αθήνα είχε τον όγδοο μεγαλύτερο πληθυσμό μεταξύ των μητροπολιτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Ο  πληθυσμός της ανερχόταν σε πάνω από 3,6 εκατ. κατοίκους, αυξημένος κατά 50 χιλιάδες σε σχέση με το 2018.

Πέντε μητροπολιτικές περιοχές στην ΕΕ είχαν περισσότερους από 5 εκατ. κατοίκους, με πρώτη την περιοχή του Παρισιού με 12,4 εκατομμύρια.

Ακολουθούσαν η Μαδρίτη με 6,9 και η Βαρκελώνη με 5,8 εκατομμύρια, το Βερολίνο με 5,5 εκατομμύρια και η περιοχή του Ρουρ στη Γερμανία (5,1 εκατομμύρια). 

Έκθεση ΙΟΒΕ για περιφέρειες

Πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ για τις κοινωνικές και οικονομικές τάσεις στις ελληνικές περιφέρειες από το 2010 έως το 2022 αποκάλυψε πως η Κρήτη είναι η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα που παρουσιάζει οριακά θετικό ρυθμό πληθυσμιακής ανάπτυξης.

Ο πληθυσμός στη Δυτική Μακεδονία συρρικνώνεται κατά 11,34%, ενώ ακολουθούν η Κεντρική Ελλάδα και η Πελοπόννησος που έχουν συρρικνωθεί κοντά στο 10%. Την ίδια στιγμή το Βόρειο, το Νότιο Αιγαίο και οι Ιόνιοι Νήσοι έχουν καταγράψει μικρότερη μείωση, γύρω στο 2%. Η Κρήτη είναι η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα που παρουσιάζει οριακά θετικό ρυθμό πληθυσμιακής ανάπτυξης.

Μεγάλο δημογραφικό ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως την περίοδο 2010-2022, μόνο ο αριθμός των γυναικών στην Κρήτη έδειξε αυξητική τάση, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο, και στην Δυτική Ελλάδα, ο αριθμός των γυναικών μειώθηκε περισσότερο από αυτόν των ανδρών.

Παράλληλα στις περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας, παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού των ατόμων παραγωγικής ηλικίας που ξεκίνησε την δεκαετία του 2010 και συνέχισε κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους. Σε αυτές τις περιφέρειες η γηραιότερη ηλικιακή ομάδα συνιστά τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: