Εφέτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ καμένων επιφανειών από δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με απολογισμό που επικαιροποιήθηκε σήμερα (13/12) από το ευρωπαϊκό σύστημα ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές (Effis) και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Copernicus” για την κλιματική αλλαγή.
Περισσότερα από 7.85 εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τη 19η Νοεμβρίου.
Αποτελεί έκταση «υπερδιπλάσια των λίγο περισσότερων από 3.17 εκατ. στρεμμάτων που ήταν ο μέσος όρος από το 2006 έως το 2021», αναφέρεται. Αυτές οι πυρκαγιές προκάλεσαν «συνολικές εκπομπές άνθρακα για το 2022 που υπολογίζονται σε 9 μεγατόνους, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 6.75 μεγατόνων για το διάστημα από το 2003 μέχρι το 2021», επισημάνθηκε.
Ο πρώτος απολογισμός, που είχε πραγματοποιηθεί από τους δύο οργανισμούς στο τέλος του καλοκαιριού, ανακοίνωνε ήδη επίπεδα – ρεκόρ, με 6.627.760 στρέμματα να έχουν καεί από τον Ιανουάριο.
6.4 μεγατόνοι άνθρακα στην ατμόσφαιρα
Οι συνολικές εκπομπές από τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Ιουνίου έως την 31η Αυγούστου, υπολογίζονται σε 6.4 μεγατόνους άνθρακα, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο για αυτούς τους μήνες από το καλοκαίρι του 2007, σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα της υπηρεσίας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας “Copernicus” (CAMS).
«Η διάρκεια και η ένταση των “κυμάτων” καύσωνα που έπληξαν την Ευρώπη στη διάρκεια του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τις γενικές συνθήκες ξηρασίας στην ήπειρο το 2022, συνέβαλαν σ’ αυτά τα επίπεδα – ρεκόρ» των πυρκαγιών, υπογραμμίσθηκε.
Κατεγράφησαν υψηλές εκπομπές άνθρακα σε Ισπανία και Γαλλία
Τα αρνητικά ρεκόρ οφείλονται ιδιαίτερα στις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τη νοτιοδυτική Γαλλία και την Ισπανία. Η CAMS επιβεβαίωσε ό,τι είχε ήδη ανακοινώσει τον Αύγουστο, δηλαδή το γεγονός ότι οι Ισπανία και Γαλλία κατέγραψαν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο τις υψηλότερες εκπομπές άνθρακα που έχουν εντοπισθεί στη διάρκεια της περιόδου των είκοσι ετών για τα οποία υπάρχουν συνολικά δεδομένα, από το 2003.
Τη 10η Δεκεμβρίου, οι δασικές πυρκαγιές και οι πυρκαγιές σε βλάστηση σε όλο τον κόσμο, είχαν προκαλέσει περίπου 1.455 μεγατόνους εκπομπών άνθρακα, ανέφερε η υπηρεσία, επισημαίνοντας πως ο αριθμός μειώνεται τα τελευταία χρόνια, «λόγω των αλλαγών στη χρήση της γης και της μείωσης των πυρκαγιών στις σαβάνες των τροπικών».
Η νότια Αμερική –και ιδιαίτερα η Βραζιλία– επλήγησαν ιδιαίτερα. Η πολιτεία Αμαζόνας γνώρισε, έτσι, από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, τις υψηλότερες εκπομπές των είκοσι τελευταίων ετών που οφείλονται σε πυρκαγιά, δηλαδή λίγο περισσότερο από 22 μεγατόνους. Πρόκειται για πέντε μεγατόνους περισσότερο, από τις προηγούμενες εκπομπές – ρεκόρ του 2021.
Διαβάστε ακόμη:
- «Από τον Άννα στον Καϊάφα», το πλαφόν του φυσικού αερίου
- Ποια είναι η τράπεζα της Καϊλή; Με ποιο συστημικό πιστωτικό ίδρυμα διατηρεί προνομιακή σύγκριση;
- Ποια νέα μέτρα στήριξης βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης
- Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο 16άχρονος που πυροβολήθηκε από αστυνομικό – Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ
- Twitter: Ο Μασκ «διέλυσε» το Συμβούλιο Αξιοπιστίας και Ασφάλειας της πλατφόρμας