Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρώτο πακέτο ύψους 56.3 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να στηρίξει τους αγρότες αυτών των χωρών, υπενθύμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία πρότεινε την αποδέσμευση του ποσού των 100 εκατ. ευρώ για την στήριξη των αγροτών της ανατολικής Ευρώπης.

«Τώρα, ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε δεύτερη δέσμη οικονομικής υποστήριξης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο μίας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης», έγραψε σε επιστολή προς τους ηγέτες των πέντε κρατών – μελών που επηρεάζονται περισσότερο (Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Βουλγαρία).

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες θα λάβουν «προληπτικά μέτρα», όπως τα χαρακτήρισε, για ορισμένες κατηγορίες σιτηρών και σπόρων ελαίων, ιδίως το σιτάρι, το καλαμπόκι, τον ηλιόσπορο και την ελαιοκράμβη.

Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να περιορίσει την εισαγωγή προϊόντων σε ορισμένα μέλη ή και όλα, επιτρέποντας, όμως, τη διαμετακόμιση αυτών. Ο Επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόφσκις, συζήτησε σήμερα (19/04) αυτά τα σχέδια με Υπουργούς των πέντε χωρών, καθώς και τους Ουκρανούς ομολόγους εκείνων.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε για έναν χρόνο τους τελωνειακούς δεσμούς για όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία και οργανώθηκε, ώστε να βοηθήσει το Κίεβο να εξάγει τα αποθέματα των σιτηρών του, αφού έκλεισε η θαλάσσια οδός διαμετακόμισης μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, αντί να διαμετακομίζονται τα προϊόντα, οι χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία «είδαν» να συσσωρεύονται σιτάρι, ηλιόσποροι και αραβόσιτος στο έδαφος από την Ουκρανία, γεγονός το οποίο οδήγησε στην πτώση της τιμής των ντόπιων προϊόντων. Αυτό το γεγονός οδήγησε ορισμένες χώρες, όπως την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και σήμερα (19/04) τη Βουλγαρία, να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ώστε να προστατεύσουν τον αγροτικό τομέα τους.

Διαβάστε ακόμη: