Το Κίεβο θα επιδιώξει να εξασφαλίσει το άνοιγμα της διαμετακόμισης τροφίμων και σιτηρών μέσω Πολωνίας ως «πρώτο βήμα» στις συνομιλίες στη Βαρσοβία, σύμφωνα με σημερινό (17/04) σχόλιο του Υπουργού Γεωργίας της Ουκρανίας, μετά την ανακοίνωση απαγορεύσεων σε ορισμένες ουκρανικές εισαγωγές, από τις Πολωνία και Ουγγαρία.

«Το πρώτο βήμα, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να είναι το άνοιγμα της διέλευσης, διότι είναι πολύ σημαντικό και αυτό που πρέπει να συμβεί άνευ όρων. Μετά, θα μιλήσουμε για άλλα πράγματα. Σε αριθμητικά στοιχεία, ό,τι διέσχισε τα πολωνικά σύνορα (από την Ουκρανία) αποτελεί περίπου το 10% όλων των εξαγωγών (των τροφίμων) της Ουκρανίας», τόνισε ο Μικόλα Σόλσκι.

Ορισμένα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αποκλείσθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022 και μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών –που είναι φθηνότερα από εκείνων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση– κατέληξαν να μείνουν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, λόγω υλικοτεχνικής συμφόρησης. Αυτό, έπληξε τις τιμές και τις πωλήσεις για τους γηγενείς αγρότες.

Η Ουκρανία εξάγει συνήθως τα περισσότερα από τα γεωργικά της προϊόντα, ιδιαιτέρως σιτηρά, μέσω των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία «άνοιξαν» τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο της τετραμερούς συμφωνίας μεταξύ της Ουκρανίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Σόλσκι προσέθεσε ότι οι παραδόσεις στην Ουγγαρία αντιπροσώπευαν περίπου το 6% των αγροτικών εξαγωγών της Ουκρανίας και ότι η ουκρανική διαμετακόμιση τροφίμων μέσω Ουγγαρίας και Σλοβακίας δεν επηρεάσθηκε. Τέλος, γνωστοποίησε ότι το διήμερο 19 – 20 Απριλίου, θα υπάρξουν πρόσθετες συνομιλίες στη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Διαβάστε ακόμη: