Σήμερα (14/12), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση κονδυλίου ύψους  718.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για βοήθεια σε επτά χώρες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, το 2021.

Για την ακρίβεια, το συνολικό ποσό θα διανεμηθεί ως εξής:

Για τον σεισμό στην Κρήτη: 1.4 εκατ. ευρώ.

Για την έκρηξη του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα της Ισπανίας: 9.5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιουλίου του 2021:

612.6 εκατ. ευρώ για τη Γερμανία.

87.7 εκατ. ευρώ για το Βέλγιο.

4.7 εκατ. ευρώ για την Ολλανδία.

797.520 ευρώ για την Αυστρία.

1.8 εκατ. ευρώ για το Λουξεμβούργο.

Η Γερμανίδα εισηγήτρια, Χένρικ Χαν, τόνισε ότι «ως ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τα κονδύλια που εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο, θα συμβάλλουν σημαντικά στις προσπάθειες ανασυγκρότησης ύστερα από μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές. Η καταπολέμηση των αιτίων της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ένωση, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις και η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων στο μέλλον».

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστάθηκε για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μεγάλης κλίμακας και αποτελεί απτό δείγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις πληγείσες από καταστροφές περιοχές. Το Ταμείο δημιουργήθηκε με σκοπό να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από τις σοβαρές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη, το καλοκαίρι του 2002.

Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από 100 περιστατικά φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, σεισμών, καταιγίδων και ξηρασίας. Το Ταμείο έχει, επίσης, κινητοποιηθεί για είκοσι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Μέχρι στιγμής, έλαβαν στήριξη 28 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 7 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: