Καθοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, συνεχίζοντας την αρνητική τάση που εμφανίστηκε μεταξύ των διεθνών αγορών την περασμένη εβδομάδα αλλά και την ανησυχία των επενδυτών παγκοσμίως για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Η Φρανκφούρτη χάνει 0,4%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη ενισχύεται 0,1% ενώ το Μιλάνο κινείται σταθεροποιητικά.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Nasdaq έχασε 1,54%, ενώ ο S&P 500 και ο Dow σημείωσαν πτώση 0,21% και 0,24% αντίστοιχα. Ήταν η έκτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για τον Dow και η πέμπτη συνεχόμενη για τους άλλους δύο σημαντικούς δείκτες.
Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν την αντίδραση της αγοράς στα κινεζικά εμπορικά στοιχεία που ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο.
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς υπάρχουν φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετά το χτύπημα σχολείου στην περιοχή Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Το Λουχάνσκ είναι μία από τις δύο περιοχές που αποτελούν το Ντονμπάς, όπου τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνουν πλέον σε μεγάλο βαθμό τις επιθέσεις τους.
Η Ρωσία προετοιμάζεται σήμερα για την «Ημέρα της Νίκης» – μια γιορτή για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας από τη Σοβιετική Ένωση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι υπεύθυνοι στρατηγικής σημειώνουν ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την περίσταση, που χαρακτηρίζεται από μαζικές στρατιωτικές παρελάσεις στη Μόσχα, για να ανακοινώσει μια νίκη στην Ουκρανία ή για να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν αποθεματικά συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας στη δικαιοδοσία τους, τα οποία έχουν παγώσει, για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida είπε στους ηγέτες της Ομάδας των Επτά ότι η κυβέρνησή του έλαβε την «εξαιρετικά δύσκολη» απόφαση να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, τον δρόμο για το πιο χαμηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2021 παίρνει το Bitcoin, εν μέσω ευρύτερης υποχώρησης των crypto και παγκόσμιας φυγής από πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο σημειώνει πτώση έως και 3,3% σήμερα Δευτέρα, στις 33.406 δολάρια. Το δεύτερο μεγαλύτερο, το Ether, χάνει έως και 4,6%, στα 2.430 δολάρια.