Γεγονός είναι η απόλυτη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, με την Goldman Sachs να προειδοποιεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει στη λήψη πιο επιθετικών μέτρων για να προστατεύσει το αδύναμο νόμισμα.

Ειδικότερα, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,3% και διαμορφώνεται στα 1,0000 δολ. στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2002.

Το ευρώ βρίσκεται στα 137,4050 γεν, στο 0,8453 με τη στερλίνα και στο 0,9851 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,12% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 137,2500 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,41% και διαμορφώνεται στα 1,1844 δολάρια.

Ευρώ: Απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια - Η προειδοποίηση της Goldman

H EKT θα αναγκαστεί να αντιδράσει επιθετικά

ΗGoldman Sachs εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει στη λήψη πιο επιθετικών μέτρων για να προστατεύσει το αδύναμο νόμισμα της Ευρωζώνης.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ έχει μείνει πίσω, σε σχέση με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, και μία απότομη προσγείωση είναι αναπόφευκτη. Η Γερμανία κατέγραψε το πρώτο εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά από το 1991 την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τιμές των καυσίμων και το γενικό χάος της αλυσίδας εφοδιασμού αύξησαν σημαντικά τις τιμές των εισαγωγών, σημειώνει το CNN Business.

«Δεδομένης της φύσης των εξαγωγών της Γερμανίας που είναι ευαίσθητες στις τιμές των εμπορευμάτων, παραμένει δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το εμπορικό ισοζύγιο θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες, δεδομένης της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης», έγραψαν οι αναλυτές της Saxo Bank σε πρόσφατο σημείωμά τους.

Μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα διατηρήσουν την πίεση στο ευρώ ενώ θα στείλουν τους επενδυτές προς το δολάριο ΗΠΑ ως ασφαλές καταφύγιο, εκτιμούν οι αναλυτές.

Άσχημα νέα για την Ευρώπη

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πολύ μπροστά από την Ευρώπη όσον αφορά τη νομισματική σύσφιξη, έχοντας αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ δείχνει ότι θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αυτόν τον μήνα.

Μάλιστα, η Deutsche Bank δεν αποκλείει διολίσθηση του ευρώ ακόμη και κάτω από το 1 δολάριο, ειδικά αν Ευρώπη και ΗΠΑ διολισθήσουν σε ύφεση το γ’ τρίμηνο και η Fed εξακολουθήσει να αυξάνει τα επιτόκια. Αναλυτές της Mizuho εκτιμούν ότι η κίνηση προς την απόλυτη ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, συμβαίνει καθώς αποτιμάται η  ύφεση στην ευρωζώνη.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει θετικό νέο για τους Αμερικανούς τουρίστες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη, όχι όμως και για τους Ευρωπαίους, αλλά και την παγκόσμια σταθερότητα.