Εβραϊκές ομάδες καταδίκασαν την πώληση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κοσμημάτων που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχο του οποίου ο σύζυγος έκανε την περιουσία του στη ναζιστική Γερμανία.

Η Heidi Horten ήταν μια Αυστριακή κληρονόμος της οποίας ο Γερμανός σύζυγος, Helmut Horten, ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος.

Ανέλαβε εβραϊκές εταιρείες καθώς οι ιδιοκτήτες τους εγκατέλειψαν τη Γερμανία του 1930.

Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s βάζει τώρα στο σφυρί 700 κοσμήματα, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια δολάρια (118 εκατομμύρια λίρες).

Τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για το Ολοκαύτωμα, και ο οίκος Christie’s θα έχει επίσης «σημαντική συμβολή» σε καλούς σκοπούς.

Η κυρία Horten πέθανε πέρυσι σε ηλικία 81 ετών, με περιουσία 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Ο σύζυγός της, ο οποίος πέθανε στην Ελβετία το 1987, ανέλαβε την κλωστοϋφαντουργία Alsberg μετά τη φυγή των Εβραίων ιδιοκτητών της το 1936. Αυτή ήταν η πρώτη από τις πολλές εβραϊκές επιχειρήσεις που απέκτησε υπό την κυριαρχία των Ναζί.

Το πολυκατάστημά του Horten AG έγινε ένα από τα μεγαλύτερα στη Γερμανία. Μια πρόσφατη έκθεση ιστορικών που παραγγέλθηκε από το Ίδρυμα Horten διαπίστωσε ότι ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος πριν διαγραφεί.

Τα κομμάτια που πωλούνται περιλαμβάνουν το διαμαντένιο κολιέ “Briolette of India” 90 καρατίων του Harry Winston και το Sunrise Ruby, ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι από την Cartier που εκτιμάται ότι φτάνει τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Σχεδόν 100 κομμάτια θα πουληθούν στη Γενεύη την Τετάρτη και άλλα 150 την Παρασκευή, με περισσότερα να πωληθούν στο διαδίκτυο αργότερα μέσα στο έτος.

Όμως η δημοπρασία έχει προκαλέσει οργή μεταξύ εβραϊκών ομάδων, με εκκλήσεις για διακοπή της πώλησης.

Διαβάστε περισσότερα