Τρία –όλα εισαγόμενα– είναι τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Την περασμένη εβδομάδα, είχαν εντοπιστεί δύο κρούσματα.

Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος ενός επιπλέον ασθενούς με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού, για τον οποίο ο αρχικός έλεγχος δείγματος για είδη non–variola orthopox ιών (στα οποία συγκαταλέγεται και εκείνος της ευλογίας των πιθήκων) ήταν θετικός.

Όσον αφορά τον ασθενή με ύποπτα συμπτώματα που βρέθηκε στη Νάξο και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, ανακοινώθηκε ότι τελικά πρόκειται για κρούσμα ανεμοβλογιάς και όχι ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ΕΟΔΥ επαναλαμβάνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.

Ευλογιά των πιθήκων: Άγγλος ασθενής το ύποπτο κρούσμα στη Νάξο

Ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, ένας Βρετανός 30άχρονος πολίτης, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Αττικόν», από τη Νάξο, με ελικόπτερο «Σινούκ».

Ο ασθενής παρουσιάστηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού, με συμπτώματα της νόσου. Οι ιατροί έκριναν πως έπρεπε να γίνει αεροδιακομιδή του ασθενή με ειδική κάψουλα στην Αθήνα.