Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στη μεταδοτικότητα της ευλογιάς των πιθήκων.

Η κυρία Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι «την ξέραμε ως ενδημική νόσο στην κεντρική Αφρική», ενώ τόνισε ότι κολλάει πάρα πολύ πιο δύσκολα. Εξήγησε, όμως, ότι η νόσος κρατάει περίπου 4 εβδομάδες και μετά είναι σε αποδρομή, γι’ αυτό χρειάζεται καραντίνα για όσο διαρκεί.

Όπως είπε, ο ΕΟΔΥ κάθε Πέμπτη θα κάνει μια ενημέρωση για το πόσα κρούσματα υπάρχουν και την προσοχή που θα πρέπει να έχει ο κόσμος ειδικά στις μετακινήσεις του και τις διακοπές.

Παράλληλα, η κυρία Παγώνη τόνισε ότι δεν έχει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και πως το χαρακτηριστικό της νόσου είναι η διόγκωση των λεμφαδένων και τα εξανθήματα.

Διευκρίνισε δε ότι με τα σωματίδια δια της αναπνευστικής οδού είναι ακόμα πιο σπάνια η μετάδοση.

Για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επεσήμανε ότι «δεν κολλάς αν κάθεσαι δίπλα με τον άλλον, εκτός αν αγκαλιαστείς και φιληθείς».

Ευλογιά των πιθήκων: Κάθε Πέμπτη η ενημέρωση για κρούσματα από τον ΕΟΔΥ

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε πως κάθε Πέμπτη θα γίνεται πλέον η εβδομαδιαία ενημέρωση για τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα.

Χθες, ανακοινώθηκε το δεύτερο κρούσμα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και ήταν θετικός.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία. Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Το πρώτο κρούσμα ήταν ασθενής 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.