Συνολικά έχουν εντοπιστεί 26.229 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων μέχρι τις 6 Οκτωβρίου από 45 χώρες και περιοχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, σύμφωνα με την τελευταία απολογιστική έκθεση του ECDC. Μόλις τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, έχουν εντοπιστεί 175 κρούσματα mpox (ευλογιά των πιθήκων) από 13 χώρες και περιοχές, χωρίς να περιλαμβάνεται η Ελλάδα μέσα σε αυτές.

Από τα 26.101 κρούσματα που αναφέρθηκαν, τα 25.920 ήταν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα. Η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούσε άνδρες μεταξύ 31 και 40 ετών.

Από τις 11.431 περιπτώσεις ανδρών με γνωστό σεξουαλικό προσανατολισμό, το 96% αυτοπροσδιορίστηκαν ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Η πλειονότητα των περιπτώσεων παρουσίασε εξάνθημα, αλλά και συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση, μυϊκός πόνος, ρίγη ή πονοκέφαλος. Νοσηλεύτηκαν 835 περιστατικά (7%), εκ των οποίων 280 περιστατικά χρειάστηκαν κλινική φροντίδα. Οκτώ περιπτώσεις ασθενών εισήχθησαν σε ΜΕΘ, ενώ επτά περιπτώσεις κατέληξαν.

Επιπροσθέτως, ο ΠΟΥ και το ECDC ενημερώνουν για πέντε περιπτώσεις έκθεσης επαγγελματιών υγείας στη λοίμωξη. Σε τέσσερις περιπτώσεις επαγγελματικής έκθεσης, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας φορούσαν τον συνιστώμενο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, αλλά εκτέθηκαν σε σωματικό υγρό κατά τη συλλογή δειγμάτων. Στην πέμπτη περίπτωση δεν χρησιμοποιήθηκε ο ειδικός εξοπλισμός ατομικής προστασίας.

Η νόσος είναι ιογενής λοίμωξη και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Διαβάστε ακόμη: