Με την εισαγωγή του όρου «εύλογη μηνιαία τιμή» που θα είναι το κλειδί της υπόθεσης, θα υπολογίζονται πλέον τα πρόσθετα έσοδα (υπερέσοδα όπως συνηθίσαμε να τα αποκαλούμε) των παρόχων στη μηνιαία τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό θα γίνεται οριζόντια, για όλες τις εταιρείες. Αν τα κέρδη μιας εταιρείας υπερβαίνουν αυτήν την τιμή τον έναν μήνα και τον επόμενο είναι κάτω από τον προαναφερόμενο πήχη τότε θα γίνεται συμψηφισμός.

Η θετική διαφορά θα φορολογείται με το συντελεστή 90%.

Αυτό είναι το «μοντέλο» επιβολής έκτακτης φορολόγησης 90% στα υπερέσοδα των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που επέλεξε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μάλιστα στις επόμενες 20-30 ημέρες θα έρθει στη Βουλή τροπολογία που θα τα αναφέρει όλα αυτά.

Όπως είναι γνωστό, με άλλο νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή επιβάλλεται τέλος 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εκτιμήσεις θέλουν να εισπράττονται περί τα 460 εκ. ευρώ ετησίως από την πηγή αυτή.

Ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας θα υιοθετήσει και τον πρόσφατο κοινοτικό κανονισμό για τη φορολόγηση με 33% των πρόσθετων κερδών των διυλιστηρίων. Οι εκτιμήσεις θέλουν για το 2022 να συγκεντρώνεται πάνω από μισό δις, ίσως και 550 εκατομμύρια.

Επίσης άλλα 300 εκ. ευρώ αναμένονται από τις αυξήσεις των χρεώσεων ΥΚΩ από την 1η Νοεμβρίου για να συμπληρωθεί το παζλ των εσόδων που θα κατευθυνθούν στις ενισχύσεις των λογαριασμών.

Σε ότι αφορά στα υπερέσοδα η τροπολογία θα αφορά στην περίοδο Αυγούστου 2022 – Νοεμβρίου 2022.

Η πρόνοια αυτή έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων έκτακτων φορολογικών στον τομέα της ενέργειας αφού προσπαθούμε να αντλήσουμε έσοδα διασφαλίζοντας τη συνέχιση της καταβολής των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και τη διαφύλαξη των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού μας λέει κορυφαία πηγή του ΥΠΟΙΚ.

Η αναφορά αυτή είναι έμμεση πλην σαφής απάντηση στα λεγόμενα της αντιπολίτευσης για «ρεκόρ σε υπερκέρδη της λιανικής ρεύματος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η τιμή λιανικής, σταθμισμένη με το μερίδιο αγοράς των παρόχων, κινείται στα 583 Euro/ΜWh (χρέωση οικιακών τιμολογίων ΔΕΗ 595 Euro/ΜWh), δηλαδή 2,5 φορές μεγαλύτερη από την τιμή της χονδρεμπορικής».

Συντάξεις: Αύξηση ορίων ηλικίας έως και 7 χρόνια για δημοσίους υπαλλήλους

«Προσωρινή έκτακτη εισφορά» για είσπραξη υπερεσόδων 460 εκατομμυρίων και ας μην υπάρχουν οριστικά στοιχεία

Μεγάλες προσπάθειες για να εισπράξει γρήγορα σχεδόν μισό δις κάνει η κυβέρνηση: επιλέγει έτσι τη λύση της «προσωρινής έκτακτης εισφοράς για κάθε ηλεκτροπαραγωγό», η οποία θα επιτρέψει την άμεση φορολόγηση των υπερεσόδων καθετοποιημένων Ομίλων για το 9μηνο από τον Οκτώβριο 2021 έως τον Ιούνιο 2022, εισάγει νέα Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Οι υπολογισμοί μας δείχνουν πως η έκτακτη εισφορά για το σύνολο των παραγωγών ανέρχεται στα επίπεδα των 460 εκατομμύρια. Μάλιστα, από την πιστοποίηση των στοιχείων δεν εκτιμάται πως θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το ποσό στο οποίο έχει ήδη καταλήξει η Αρχή. Επομένως, δεν προβλέπεται να υπάρξει αξιοσημείωτη μεταβολή στην εισροή στο ΤΕΜ, με τον υπολογισμό των οριστικών έκτακτων εισφορών λέει ανώτατο στέλεχος της ΡΑΕ.

Η εισαγωγή της προσωρινής έκτακτης εισφοράς ανοίγει τον δρόμο ώστε να καταλογισθούν τα προκαταρκτικά ποσά που θα καταβάλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Στόχος είναι ο καταλογισμός τους να γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου, ώστε οι εταιρείες να εγγράψουν τα αντίστοιχα ποσά στις οικονομικές καταστάσεις της φετινής χρήσης.

Η ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, λύνει το πρόβλημα της καθυστέρησης στην αποστολή στη ΡΑΕ των πιστοποιημένων στοιχείων από ορκωτό λογιστή, την οποία προέβλεπε η αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Έτσι, προβλέπει έναν προκαταρκτικό υπολογισμό από τη ΡΑΕ, με βάση τα μη πιστοποιημένα στοιχεία, ώστε να καταβληθεί άμεσα από κάθε ηλεκτροπαραγωγό μια προσωρινή έκτακτη εισφορά.

Αργότερα και με βάση τα πιστοποιημένα πλέον στοιχεία, η Αρχή θα υπολογίσει την οριστική έκτακτη εισφορά. Με βάση την οριστική εισφορά, θα γίνουν οι όποιες διορθώσεις στα επιπλέον ή λιγότερα ποσά, που κατέβαλαν οι ηλεκτροπαραγωγοί σε πρώτη φάση, βάσει των μη πιστοποιημένων στοιχείων μας λένε από το ΥΠΕΝ.

Από τον περασμένο Μάιο, η ΡΑΕ είχε στείλει το πόρισμά της για το πρώτο 6μηνο του επίμαχου διαστήματος, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό μόνο τις άμεσες εκπτώσεις των καθετοποιημένων Ομίλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τον Σεπτέμβριο η Αρχή έχει ολοκληρώσει τους υπολογισμούς για όλο το 9μηνο, με βάση τη μεθοδολογία που προέβλεπε η αρχική ΚΥΑ (και επαναλαμβάνεται στη νέα Κοινή Απόφαση).

Όπως και η οριστική έκτακτη εισφορά, έτσι και η προσωρινή θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριμήνου από την κοινοποίησή της. Αυτό σημαίνει πως το σχετικό κονδύλι θα «πάρει τον δρόμο» για το ΤΕΜ περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

Η λύση της προσωρινής έκτακτης εισφοράς προκρίθηκε καθώς καθυστερεί η πιστοποίηση των στοιχείων από τους ορκωτούς λογιστές, με συνέπεια να μην φαίνεται πως στον άμεσο χρονικό ορίζοντα θα μπορούσε να υπάρξει ο απευθείας υπολογισμός των οριστικών ποσών, όπως προέβλεπε η αρχική ΥΚΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι, έως πριν από ένα 10ήμερο, η ΡΑΕ δεν είχε λάβει πιστοποιημένα στοιχεία για κανέναν ηλεκτροπαραγωγό.

Τέλος τα στοιχεία προς πιστοποίηση αφορούν τα ποσά που θα αφαιρεθούν από τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, ώστε να προκύψουν τα συγκυριακά αυξημένα κέρδη, τα οποία θα φορολογηθούν με 90%. Τα ποσά αυτά είναι οι άμεσες εκπτώσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια, οι έμμεσες εκπτώσεις (με τη μορφή των τιμολογίων σταθερής χρέωσης), καθώς και τα έσοδα από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων.

Όπως αναφέρεται στη νέα ΚΥΑ, μετά την επιβολή της προσωρινής έκτακτης εισφοράς, η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας τελικής εκκαθάρισης, για τον υπολογισμό της οριστική έκτακτης εισφοράς. Για αυτό τον λόγο, τα τελικά πιστοποιημένα στοιχεία θα υποβληθούν στην Αρχή το αργότερο έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Αν η οριστική έκτακτη εισφορά υπερβαίνει την προσωρινή, τότε ο ηλεκτροπαραγωγός θα κληθεί να καταβάλει τη διαφορά.

Στην αντίθετη περίπτωση, θα επιστραφεί στον παραγωγό το επιπλέον ποσό που κατέβαλε σε πρώτη φάση.

Διαβάστε ακόμη: