Τα 177 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές των ιδιωτών πελατών στην ΕΥΔΑΠ (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) χωρίς να συνυπολογίζονται στο ποσό αυτό οι οφειλές που βρίσκονται υπό διακανονισμό και ανέρχονται σε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν επίσης τα 42 εκ. ευρώ οφειλών που χρωστά στην εταιρία το ίδιο το Δημόσιο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι κατά τι μεγαλύτερες από πέρυσι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη, ο οποίος απέδωσε αυτήν την αύξηση στο έντονο πρόβλημα της διανομής των λογαριασμών που είχε προκληθεί στην εταιρία αποκλείοντας, πάντως, κάθε σκέψη αύξησης στο τιμολόγιο του νερού.

Αναφορικά με τις διακοπές υδροδότησης σε καταναλωτές με οφειλές, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν έδωσε στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση – όπως διευκρινίστηκε – διακοπή νερού δε γίνεται παρά μόνο για οφειλές άνω των 300 ευρώ με την εξαίρεση των περιπτώσεων όπου ιδιοκτήτες ακινήτων προσέρχονται στην εταιρία και ζητούν διακοπή και σε μικρότερα ποσά αναφορικά με ενοικιαστές που έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ήταν κατηγορηματική ως προς το ότι δε συζητά αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού. Ωστόσο προκειμένου να επιτευχθεί αυτό δεδομένης και της γενικότερης κρίσης αυτήν την περίοδο, θα γίνουν προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Η συμφωνία με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό

Ως αμοιβαία επωφελή συμφωνία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπεγράφη ύστερα από επτά χρόνια αντιπαραθέσεων μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Δημοσίου, σχετικά με το κόστος του αδιύλιστου νερού έως το 2040.

Η τιμή του ακατέργαστου νερού ορίστηκε σε 0,0714 ευρώ ανά κυβικό για τα πρώτα τρία χρόνια (για τα οποία η ΕΥΔΑΠ θα πληρωθεί και για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου) και 0,0806 ευρώ/κυβικό για τα υπόλοιπα έως το 2040. Η τιμή του νερού το 2004-2013 ήταν 0,151 ευρώ/κυβικό και το 2013-2020 ήταν 0,115 ευρώ/κυβικό.

Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, τιμή αυτή θα συμβάλει στη συγκράτηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές. Ωστόσο γι΄αυτό υπάρχει μία προϋπόθεση, η οποία δεν είναι άλλη από τη μείωση των απωλειών στο εσωτερικό υδροδοτικό σύστημα (από τις μονάδες επεξεργασίας έως τους καταναλωτές) από 25% σήμερα σε 22% μέσα σε τέσσερα χρόνια.Για τον σκοπό αυτό, η ΕΥΔΑΠ έχει στις προτεραιότητές της την αντικατάσταση των δικτύων, η οποία θα προχωρήσει με παρεμβάσεις.

O Σαχίνης θέλει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό που ο ίδιος δημιούργησε