Η αντιμετώπιση των προκλήσεων ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της νέας ΕΕ, τονίζει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος των Ευρωαπαίων Μεταλλουργών -Eurometeux, αλλά και του Ομίλου METLEN.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο Euractiv, “η βιομηχανία των μη σιδηρούχων μετάλλων αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης, της ψηφιακής μετάβασης και, όλο και περισσότερο, της άμυνάς μας. Όπως επισήμανε ο κ. Ντράγκι, θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ασταθής και όπου ο πόλεμος βρίσκεται στα ευρωπαϊκά μας σύνορα”.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι αναμένει τη λήψη σημαντικών μέτρων από τη νέα Επιτροπή “για να ξαναζωντανέψει ο τομέας μας πριν να είναι πολύ αργά”.

Στα μέτρα που προκρίνει ο επικεφαλής της Eurometeux, περιλαμβάνονται η άρση των εμποδίων για τη σύναψη PPAs, τη διατήρηση και ενίσχυση του μηχανισμού αντιστάθμισης του κόστους εκπομπών άνθρακα και τον περιορισμό φόρων και εισφορών των ενεργοβόρων καταναλωτών, με θέσπιση πλαφόν.

Επιπλέον, σημείωσε ότι πέραν του ενεργειακού κόστους, αποτελεί επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστεί και να αρχίσει να αποδίδει καρπούς η Ευρωπαϊκή Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA).

Η Eurometaux εκτιμά ότι, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους της CRMA, ο κλάδος μας χρειάζεται 10 νέα ορυχεία, 15 νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και 15 νέες μονάδες ανακύκλωσης στην Ευρώπη μέχρι το 2030. Προφανώς, πρέπει επίσης να επαναλειτουργήσουν και οι 15 μονάδες που έχουν κλείσει ή περιορίσει τη λειτουργία τους.

“Αυτό απαιτεί χρηματοδότηση, και χρειαζόμαστε ευέλικτους και προσιτούς μηχανισμούς χρηματοδότησης για τη στήριξη των ευρωπαϊκών εταιρειών”, υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος, εστιάζοντας στα εξής:

– Θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για τις Κρατικές Ενισχύσεις στις Πρώτες Ύλες με έμφαση τόσο στις λειτουργικές (OPEX) όσο και στις κεφαλαιουχικές (CAPEX) δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της παραγωγής κρίσιμων πρώτων υλών και της διευκόλυνσης της κατανάλωσης απανθρακοποιημένης ηλεκτρικής ενέργειας, εν μέρει με βάση το σχετικό κεφάλαιο του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης.

– Δημιουργία ενός Ταμείου Κυριαρχίας (Sovereignty Fund) για την βιομηχανική παραγωγή, ισχυρά προσανατολισμένο στις πρώτες ύλες και ικανό να αναμετρηθεί με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές μας.

Επίσης, δυο προβλέψεις έκανε, αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της βιομηχανικής σύναξης που συγκάλεσε πρόσφατα ο ΥΠΑΝ Τάκης Θεοδωρικάκος στην Εθνική Πινακοθήκη: πρώτον ότι το target model της Ε.Ε. δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αλλαγή του και δεύτερον, ότι η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς βρίσκεται σε μια ισορροπία τρόμου προσφοράς και ζήτησης, η οποία μπορεί εύκολα να διαταραχθεί από πολλούς παράγοντες.

Αναφορικά με τις τιμές ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι παραμένουν υψηλές για περισσότερα από 3 χρόνια, σε όλη την Ευρώπη, και ο λόγος είναι οι τιμές του φυσικού αερίου που σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021. Τόνισε πως πρόκειται για ένα αρκετά σύνθετο πρόβλημα, καθώς ταυτόχρονα έχουμε πολλή ενέργεια από ΑΠΕ χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες επενδύσεις σε δίκτυα, πιέζοντας τον ανταγωνισμό σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα.

Ερωτώμενος σχετικά με την πρόσφατη Έκθεση Ντράγκι για την ενέργεια επεσήμανε πως «αυτό που προτείνεται είναι σπουδαίο για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά από την άλλη πλευρά, η ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμη να εφαρμόσει τέτοιου είδους μέτρα, διότι δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε πολιτική ένωση. Συνεπώς, προτάσεις, όπως αυτές του Ντράγκι, είναι ανεφάρμοστες ή θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να υλοποιηθούν», σημειώνοτας ότι θεωρεί συνολικά το σχέδιο του Ντράγκι «υπερβολικά φιλόδοξο» και πως δεν είναι πολύ αισιόδοξος για την υλοποίησή του.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, τόνισε ότι η METLEN έχει ήδη διπλασιάσει τα μεγέθη της τα τελευταία χρόνια, βασιζόμενη κυρίως σε οργανική ανάπτυξη (σε σύνολο 20 ετών) και ο στόχος είναι να συνεχίσει να το κάνει και το επόμενο διάστημα, τόσο με τον ίδιο τρόπο, όσο και μέσω εξαγορών. Η εταιρεία αποπνέει υγεία και εξετάζει ευκαιρίες ανάπτυξης συνολικά στην Ευρώπη.

METLEN: 300 Εκατομμύρια για αλουμίνα και βωξίτη

Το σχέδιο 300 εκατ. Ευρώ της Metlen για την παραγωγή αλουμίνας και βωξίτη, καθώς και τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής γαλλίου ανέδειξε με ανάρτησή του στο LinkedIn, ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο κος Μυτιληναίος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Metlen για συμβολή στην ευρωπαϊκή παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές προς την ΕΕ για μη στήριξη της ευρωπαϊκής μεταλλουργίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση: “Μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εταιρεία μας, Metlen Energy & Metals, κατήρτισε ένα σχέδιο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής βωξίτη και αλουμίνας, καθώς και για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής Γαλλίου.

Και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων και Στρατηγικών Πρώτων Υλών της ΕΕ.

Οι εξαρτήσεις της Ευρώπης έχουν επιδεινωθεί λόγω της έλλειψης ευνοϊκής πολιτικής για τις πραγματικές υφιστάμενες βιομηχανίες.

Καθώς η νέα Επιτροπή ξεκινά τη θητεία της, αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε μετρήσιμα και άμεσα κίνητρα – καθώς και την άρση των εμποδίων – ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες εξόρυξης και μεταλλουργίας να συμμετάσχουν στην παραγωγή αυτών των πρώτων υλών”.

Διαβάστε ακόμη