Ισχυρά μηνύματα στέλνει ο πρόεδρος και CEO της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος με την έκδοση του πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόσφατα με συνέντευξη του στο Bloomberg TV ανήγγειλε την είσοδο της Metlen στο LSE, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και τα 4 μηνύματα με το ομόλογο

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έλαβε την απόφαση, λένε οι πληροφορίες, για την έκδοση των πράσινων ομολογιών, λίγους μήνες πριν την κορυφαία επενδυτική κίνηση της Metlen.

«Και αυτό δεν είναι τυχαίο», σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Η επόμενη στάση… για τη Metlen είναι το LSE.

Τα μηνύματα που στέλνει η εισηγμένη και ο μεγαλομέτοχος της ελληνικής εταιρείας είναι:

1.       Η ισχυρή ρευστότητα.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, κυρίως από θεσμικούς επενδυτές, θα διατεθούν για την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου ίσης αξίας, το οποίο λήγει τον Δεκέμβριο του 2024.

Με τον τρόπο αυτό ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επιδιώκει να παρουσιάσει την οικονομική ισχύ της Metlen και της δυνατότητας να αποπληρώνει νωρίτερα τις υποχρεώσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, η Metlen διέθετε το δεύτερο τρίμηνο συνολική ρευστότητα άνω των 2,6 δισ. ευρώ.

2.       Ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Metlen βγαίνει στις αγορές με το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, που προκαλείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η εισηγμένη, όμως με την έκδοση του ομολόγου σε αυτήν τη συγκυρία επιβεβαιώνει τα ισχυρά θεμελειώδη οικονομικά της μεγέθη, όπως και την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Αυτό πιστοποιούν και συγκεκριμένοι οικονομικοί δείκτες, οι οποίοι καταγράφηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, παρά την πτώση των τιμών ενέργειας και μετάλλων, η Metlen στον τομέα των μετάλλων αύξησε τα EBITDA στα 142 από 135 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2023 και στον τομέα της ενέργειας στα 322 από 303 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2023.

Ο δείκτης μόχλευσης του δανεισμού της εισηγμένης παραμένει, παρά τις ισχυρές επενδύσεις, στα χαμηλά επίπεδα του «2Χ» λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών.

3.       Επενδυτική εμπιστοσύνη

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η έκδοση του πράσινου ομολόγου θα είναι επιτυχημένη σημειώνοντας το ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές που εκδηλώνεται.

Παρά το γεγονός πώς η εταιρεία είναι ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, εντούτοις τα funds και οι οίκοι την αντιμετωπίζουν ως εταιρεία με επενδυτική βαθμίδα… Η πιστοληπτική της αξιολόγηση είναι BB+ (Σταθερό) /BB+ (Σταθερό) (S/F)

4.       Μείωση δανεισμού

Λίγους μήνες πριν την αίτηση εισαγωγής στο LSE, η Metlen επιδιώκει επίσης να βελτιώσει περαιτέρω χρηματοοικονομικούς δείκτες και οικονομικά της μεγέθη.

Έτσι χτίζει ένα δανειακό προφίλ με χαμηλότερο όσο το δυνατό ρίσκο. Με την αναχρηματοδότηση του ομολόγου και πιθανότατα με ευνοϊκότερους όρους ένα σημαντικό σκέλος του δανεισμού μετατίθεται για το 2029 δίνοντας μεγαλύτερη οικονομική ρευστότητα στην Metlen για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Διαβάστε ακόμη: