Νέες εξελίξεις υπάρχουν στην επιχείρηση ανεύρεσης των 10 εγκλωβισμένων στο «Euroferry Olympia» καθώς το πλοίο θα μεταφερθεί στο λιμάνι του Αστακού.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε «ότι έχουν εξαντληθεί οι επιχειρησιακές δυνατότητες έρευνας και διάσωσης», επί πλοίου στη σημερινή του θέση. Για τον λόγο αυτό ζήτησε την μετακίνησή του σε ασφαλή λιμένα, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις των στελεχών της ΕΜΑΚ με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Μεταφέρεται στο λιμάνι του Αστακού το Euroferry Olympia μετά από αίτημα της ΕΜΑΚ

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση του «Euroferry Olympia» και τις λοιπές συνθήκες και προϋποθέσεις μετακίνησης του σε ασφαλές λιμάνι, επικοινώνησε με την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση της ναυαγιαίρεσης για τις κατάλληλες και ασφαλείς ενέργειες με σκοπό την μετακίνηση του στο λιμάνι Πλατυγιαλίου Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν 30 ώρες για να ρυμουλκηθεί το πλοίο στον Αστακό.

Το Euroferry Olympia θα πρέπει να καλύψει μια απόσταση 90 μιλίων και η ταχύτητα ρυμούλκησης δεν ξεπερνάει τα 3 μίλια. Όπως γίνεται αντιληπτό, η επιχείρηση εντοπισμού των 10 εγκλωβισμένων θα αρχίσει μετά από 30 ώρες.

Η μετακίνηση και η διαμονή των συγγενών των αγνοουμένων στο λιμάνι μετακίνησης θα γίνει με φροντίδα και μέριμνα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οργισμένες αντιδράσεις από τους συγγενείς των αγνοούμενων

Οργισμένες είναι οι αντιδράσεις από τους συγγενείς των αγνοούμενων μετά την ανακοίνωση πως θα ρυμουλκηθεί το πλοίο στον Αστακό. Όπως αναφέρουν, αυτό σημαίνει πως οι έρευνες θα σταματήσουν για όσο χρόνο χρειαστεί για να φτάσει στον Αστακό κι ως εκ τούτου θα χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά του πλοίου στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται λόγω τοξικότητας καθώς οι ειδικοί τονίζουν πως δεν πρέπει να είναι κοντά σε αστικό ιστό και πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Euroferry Olympia δεν μπορούσε να μεταφερθεί κοντά στην Κέρκυρα γιατί υπάρχουν ακόμη καπνοί στο πλοίο.

 

Euroferry Olympia: Τα κρίσιμα ερωτηματικά και οι «ύποπτες» συμπτώσεις