Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες ξεκινά σήμερα.

Μέσα στη μέρα η Eurobank θα στείλει στο Ταμείο την πρόταση της για την επαναγορά του 1,4%, που μεταφράζεται σε 52.080.673 μετοχές, οι οποίες βρίσκονται στην κατοχή του Ταμείου.

Χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank και αποφασίστηκε η τιμή επαναγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Συνέλευση τον περασμένο Ιούλιο ενέκρινε η επαναγορά των μετοχών να γίνει σε τιμή από 1,1 μέχρι 1,9 ευρώ/ μετοχή.

Τη Δευτέρα το ΤΧΣ θα ενημερώσει για την πρόταση της τράπεζας και για την τιμή που προσφέρει ανά μετοχή, καθώς υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλον επενδυτή.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα η Eurobank θα είναι η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη συστημική τράπεζα.

Στη συνέχεια, στις αρχές Νοεμβρίου θα πάρει σειρά η διάθεση του 20% από το 40,4% που κατέχει το Ταμείο στην Εθνική Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Εθνικής βρίσκεται ήδη σε επαφές με διεθνείς επενδυτές.

Η Alpha Bank επιθυμεί επίσης να προκριθεί στη διαδικασία αποεπένδυσης για το 9% που κατέχει το ΤΧΣ, καθώς σύμφωνα με τον Βασίλη Ψάλτη Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές.

Τέλος τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου από την Τράπεζα Πειραιώς της οποίας κατεχει το 27%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην προχθεσινή έκθεση αναβάθμισης της Moody’s υπογραμμίζεται πως: «το ΤΧΣ θα προωθήσει τη στρατηγική του για την αποεπένδυση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2023 και, με δεδομένες τις ισχυρές αποτιμήσεις και το ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές, οι προοπτικές για την πώληση των κρατικών μεριδίων στις τράπεζες έως το 2025 είναι καλές».

Διαβάστε ακόμη: