Η Eurobank προχώρησε στην αποστολή της επίσημης πρότασής της προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)  όπως γράψαμε σε πρωινό ρεπορτάζ του radar.gr για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της τράπεζας. Το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τα δύο μέρη.

Η πρόταση της Eurobank προς το ΤΧΣ αφορά την επαναγορά 52.080.673 μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα γίνει η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη τράπεζα.

Ξεκινά η αποχώρηση του κράτους από τις τράπεζες

Με την κίνηση αυτή ανοίγει η αυλαία της αποεπένδυσης του κράτους από τις τράπεζες. Στη συνέχεια το Ταμείο θα δώσει τη δυνατότητα σε τρίτους για την κατάθεση αντιπροσφορών, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της πώλησης, όπως ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας του.

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank τον Ιούλιο είχε εγκρίνει εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 και 1,90 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του premium που θα προσφερθεί στο ΤΧΣ, για την επαναγορά των μετοχών.

H τελική απόφαση για τον αγοραστή των μετοχών της Eurobank θα ληφθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, για να προχωρήσει άμεσα η συναλλαγή.

Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα για το ΤΧΣ είναι η διάθεση των μεγαλύτερων πακέτων μετοχών που κατέχει στους υπόλοιπους τρεις συστημικούς παίκτες: Εθνική Τράπεζα 40,3%, Τράπεζα Πειραιώς 27%, Alpha Bank 9%.

Εξάλλου, τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η αποχώρηση του Δημοσίου από τις τράπεζες υπογράμμισε για μία ακόμη φορά χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε, «θα το προχωρήσουμε, καθώς θα ενισχύσει το τραπεζικό μας σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας».

Η αναβάθμιση

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι «μετά την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον πρώτο οίκο αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψιν της η ΕΚΤ, την DBRS, και τη διπλή αναβάθμιση που ακολούθησε από την πιο αυστηρή Moody’s, οι προοπτικές για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων είναι εξαιρετικά ευοίωνες».

Κι αυτό παρά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, που θα έχουν αναπόφευκτα αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα τουλάχιστον έως και το τέλος του έτους.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή έκθεση της Eurobank για το αποτύπωμά τους στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της, θα υπάρξει επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ωστόσο αυτή «θα είναι πιθανότατα περιορισμένη, καθώς η επίπτωση στην παραγωγή και τις υποδομές θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και την επακόλουθη ώθηση στα εισοδήματα, την κατανάλωση και τις επενδύσεις».

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το 2024 οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ, με την αξιοποίηση και των διαθέσιμων εργαλείων χρηματοδότησης των επενδύσεων, θα διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη: