Με τη νέα σαρωτική νίκη και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγει ο δρόμος για την επαναξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει η Eurobank Equities, στην πρώτη της ανάλυση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, με μια σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει τώρα την απαραίτητη πολιτική εντολή για να προωθήσει μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετούς θητείας της.

Η δέσμευση του κόμματος για τον εξορθολογισμό της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών αναμένεται να προσελκύσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το τεράστιο επενδυτικό κενό (οι πάγιες επενδύσεις εξακολουθούν να είναι <15% του ΑΕΠ).

Η Eurobank Equities εκτιμά επίσης ότι η δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τις επιχειρήσεις τοπίου και η ώθηση της ψηφιοποίησης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεκλειδώσει το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της, προωθώντας την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ θα στηρίξει τους πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην περιοχή του 2,5-3%.

Τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα δώσει και η εισροή κονδυλίων της ΕΕ, με τους συνολικούς πόρους που θα κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) να ξεπερνούν τα 57 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο επιβλητικό 28-29% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, η δέσμευση της ΝΔ για πειθαρχία δημιουργεί ένα βιώσιμο δημοσιονομικό πλαίσιο που ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θέτει τις βάσεις για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, πιθανότατα τον Οκτώβριο (αναθεώρηση αξιολόγησης από την S&P).

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξει σημαντικός ανασχηματισμός με τον προηγούμενο υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη να αναλαμβάνει πιθανότατα Υπουργού Οικονομικών και τον κ. Σταϊκούρα (προηγούμενος ΥΠΟΙΚ) να διορίζεται υπουργός Υποδομών.

Ανοικτός ο δρόμος για re-rating

Με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει σημειώσει ράλι 12% από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και να υπεραποδίδει του Stoxx600 κατά ένα συντριπτικό ποσοστό 15%, είναι προφανές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει – τουλάχιστον εν μέρει – τιμολογηθεί.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών και οι έντονα θετικές αναθεωρήσεις των κερδών έχουν διατηρήσει τις αποτιμήσεις συγκρατημένες παρά την άνοδο των τιμών των μετοχών.

Ενδεικτικά, το σύμπαν των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε <6x 1yr σε όρους EV/EBITDA, με discount >25% έναντι των ομοειδών εταιρειών της ΕΕ.

Ειδικότερα για τις τράπεζες, η ομάδα με τις χαμηλότερες τιμές, δηλαδή η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, παραμένει σε ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης με πολλά περιθώρια να μειωθεί η διαφορά έναντι των ξένων ομοειδών, καθώς αυξάνεται η πεποίθηση για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να δημιουργήσουν βιώσιμο διψήφιο RoTE.

Top picks

H Eurobank στις κορυφαίες επιλογές της καταγράφει ένα μείγμα ποιοτικών ονομάτων με υψηλή ορατότητα κερδών και αποδόσεις σε μετρητά (ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος), που συμπληρώνεται περαιτέρω από μετοχές με υψηλότερο beta σε χαμηλή αποτίμηση, ήτοι τη ΔΕΗ και την Τράπεζα Πειραιώς.

Διαβάστε περισσότερα