Τη ριζική αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη που αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή εξελίξεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, η οποία έχει αρχίσει να συντελείται στο παρασκήνιο, σηματοδοτεί η συμφωνία για τη συγχώνευση Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Η εξέλιξη αυτή που ως ιδέα έχει κατατεθεί εδώ και αρκετούς μήνες, φαίνεται ότι επεξεργάστηκε με πολλή σοβαρότητα συγκεντρώνοντας την επιδοκιμασία και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που ανέλαβαν εν είδει εγγυητριών να μετάσχουν στην επόμενη φάση αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank.

Πλέον το σχέδιο για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου στην χώρα αρχίζει να υλοποιείται.

Χρειάστηκαν να συμβούν πολλά μέχρι από τα «σχέδια επί χάρτου» να φθάσουμε στη σημερινή φάση, και είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν πολλές επόμενες -και επίμονες- φάσεις μέχρι τη συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων.

Πάντως, έγιναν τα πρώτα βήματα, που αρχίζουν να διαμορφώνουν και το νέο τραπεζικό χάρτη της χώρας.

Ήδη οι τέσσερεις μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν διανύσει -η κάθε μια με τους δικούς της σχεδιασμούς- τα πρώτα «χιλιόμετρα» ενός δρόμου ώστε ο τραπεζικός κλάδος να αποτελέσει τον νέο ισχυρό και σύγχρονο πυλώνα της οικονομίας για την νέα προοπτική της χώρας.

Τι κρίνεται

Υπό αυτό το πρίσμα οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις επόμενες εκλογές αποκτούν ειδικό βάρος: Πέραν των επιμέρους προσεγγίσεων και των αναγκαίων σε μια δημοκρατία προεκλογικών αψιμαχιών, την 22η Μαΐου οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσουν το όποιο αποτέλεσμα της κάλπης με συνετό τρόπο, ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται η χώρα.

Είναι αλήθεια ότι στην οικονομία έχει υπάρξει ήδη η σχετική προεργασία και σε πολλούς τομείς: Το άνοιγμα πολλών υγιών εταιριών σε νέες δραστηριότητες, η εξωστρέφεια πολλών ομίλων, οι διεθνείς συνεργασίες και η αναζήτηση ξένων μεγάλων πολυεθνικών για εγχώριους συνεταίρους είναι μόνο η μια πλευρά της νέας πραγματικότητας.

Παράλληλα, οι τράπεζες έχοντας απαλλαγεί από το βάρος 85 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων -προφανώς εξακολουθούν να απασχολούν χιλιάδες δανειολήπτες, αλλά δεν είναι της παρούσης- είναι έτοιμες όσο ποτέ άλλοτε να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή.

Έρχεται η αναβάθμιση

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την αίσθηση πως η χώρα έχει εξασφαλίσει ήδη στην ουσία την κρίσιμη επενδυτική βαθμίδα, μένει μόνο η επιβεβαίωσή της τους επόμενους μήνες.

Μπορούμε μάλιστα βασίμως να υποστηρίξουμε ότι αυτή έχει προαναγγελθεί από τη στάση των ξένων επενδυτών.

Εδώ και μήνες έχουν επενδύσει πολλά εκατομμύρια, πιθανόν και δισ. ευρώ, στις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων έξι μηνών η άνοδος των μετοχών των τραπεζών έχει ανατρέψει και τη σειρά κατάταξής τους, από πλευράς κεφαλαιοποίησης: Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Eurobank με άνοδο 39,46% και κεφαλαιοποίηση 4,94 δισ. ευρώ.

Από κοντά η Εθνική Τράπεζα με άνοδο 38,67% και κεφαλαιοποίηση 4,42 δισ. ευρώ.

Στην τρίτη θέση έχει περάσει η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο ρεκόρ για την μετοχή 93,46% και αποτίμηση 2,87 δισ. ευρώ και έπεται σε «απόσταση αναπνοής» η Alpha Bank με κεφαλαιοποίηση 2,8 δισ. ευρώ και άνοδο κατά το τελευταίο εξάμηνο 32,39%.

Γιατί ξεχώρισε η Τρ. Πειραιώς

Καθαρή απάντηση στο ερώτημα γιατί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υπερακοντίζει τις άλλες συστημικές τράπεζες στην άνοδο δεν μπορεί να δοθεί, υπάρχουν διάφορες επιμέρους προσεγγίσεις, πολλές από τις οποίες συνδέονται, όχι αδίκως, από επιτυχείς κινήσεις της διοίκησης του ιδρύματος.

Από την άλλη πλευρά προβάλλεται το επιχείρημα ότι έχει παίξει ρόλο και η προοπτική ένταξης της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στις 11 Μαΐου στον δείκτη MSCI.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της HSBC νέα τιμή-στόχος τίθενται τα 3,35 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα κατά 40% σε σχέση με τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών της βρετανικής τράπεζας οι τιμές-στόχοι για τις άλλες τράπεζες είναι 6,75 ευρώ από 5,20 ευρώ πριν για την Εθνική Τράπεζα, σταθερά στα 1,60 ευρώ για την Eurobank και τα 1,45 ευρώ από 1,40 ευρώ πριν για την Alpha Bank.

Η έκθεση επισημαίνει πως «Οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ελκυστικές με 0,55 φορές δείκτες αποτίμησης τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV), 20% κάτω από τις αναδυόμενες αγορές και 25% κάτω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες».

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι αργά αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έχει επταπλασιαστεί: Από τα 2 δισ. ευρώ έχει υπερβεί τα 15 δισ. ευρώ, και οι αναλυτές προβλέπουν ότι υπάρχει ακόμα μέλλον!

Το σχέδιο για τη νέα τράπεζα

Οι κακεντρεχείς θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι σχεδόν από το… πουθενά προκύπτει ο πέμπτος πυλώνας στον τραπεζικό χάρτη της χώρας.

Πράγματι, η συγχώνευση μεταξύ Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας φάνταζε ως ένα απόμακρο και μάλλον δύσκολο εγχείρημα πριν από μερικούς μόλις μήνες.

Όμως, όπως προκύπτει από την εξέλιξη των πραγμάτων, όσοι πίστεψαν σε αυτό, θεσμικοί παράγοντες, βασικοί μέτοχοι και -φυσικά- στελέχη των δύο τραπεζικών οντοτήτων, δικαιώνονται μέχρι στιγμής για τις προσπάθειες που κατέβαλαν.

Στην νέα τράπεζα που θα προκύψει αφού ολοκληρωθεί και δεύτερη αύξηση κεφαλαίου -το ύψος της οποίας θα καλύψει τις προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια των δύο τραπεζών, αλλά και για την ανάπτυξη της νέας τράπεζας- το επιχειρηματικό σχήμα των κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, θα ελέγχει το 51%.

Τα επόμενα βήματα για το νέο σχήμα, όπως διαγράφονται από τις τελευταίες εξελίξεις θα είναι τα εξής: Στην τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank η Παγκρήτια Τράπεζα θα συμμετάσχει με 34 εκατ. ευρώ (με εγγύηση της Thrivest), ενώ η Thrivest θα συμμετέχει με 30 εκατ. ευρώ και με 329 εκατ. ευρώ το ΤΧΣ.

Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με 10 εκατ. ευρώ εκάστη, καλύπτοντας έτσι την συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ (40 εκατ. ευρώ), που πλέον αποτελεί παρελθόν για την Attica Bank.

Το ΤΜΕΔΕ αποτελεί ήδη παρελθόν για την Αττικής και ο νυν πρόεδρος της τράπεζας Κώστας Μακέδος θα αποχωρήσει σε ενάμιση μήνα περίπου που θα γίνει η ετήσια γενική συνέλευση της Attica Bank.

Μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank, ύψους 490 εκατ. ευρώ (473,3 εκατ. ευρώ άμεση αύξηση και 16,7 εκατ. ευρώ με άσκηση warrants), θα ξεκινήσει η διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Στη συνέχεια η Παγκρήτια θα ξεκινήσει due diligence στην Αττικής.

Σύμφωνα με τη στρατηγική διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων η Attica Bank θα πρέπει να περιορίσει τον δείκτη στο 50%, όπως δεσμεύεται να πράξει και η Παγκρήτια.

Μετά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών θα ακολουθήσει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύπτει τις προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια των δύο τραπεζών, αλλά και για την ανάπτυξη της τράπεζας.

Διαβάστε περισσότερα