Δημιουργία συγκροτημάτων κατοικιών, σχεδιασμένων για αυτοεξυπηρετούμενα άτομα μεγάλης ηλικίας, ώστε να ζουν με φίλους και συνομήλικους διατηρώντας την ανεξαρτησία τους.
Ρομποτική στην υγεία. Δυνατότητα τηλεργασίας σε νέους γονείς: αυτές είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που θα περιλαμβάνονται στο στοχευμένο Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό, με την ενεργή συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι αριθμοί, τα στατιστικά δεδομένα καθώς και οι επιστημονικές προβολές και εκτιμήσεις, που κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, συνηγορούν υπέρ του ότι το Δημογραφικό είναι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα… χέρια της Ευρώπης.
Ιδιαίτερα, δε, η χώρα μας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σταθερό έλλειμμα γεννήσεων έναντι θανάτων, φαίνεται πως οδεύει σε ένα δημογραφικό… αδιέξοδο, κάνοντας την αναζήτηση άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων επιτακτική.
Η σημερινή δημογραφική πραγματικότητα στη χώρα μας περιλαμβάνει μειωμένη γονιμότητα, αυξημένη θνησιμότητα, υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τμήμα της επικράτειας και μεγάλες δημογραφικές ανισότητες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πραγματικότητα σε 25 χρόνια, στην περίπτωση που η μετανάστευση είναι μηδενική και άρα το φυσικό ισοζύγιο αρνητικό, θα είναι η μείωση του πληθυσμού κατά 1,15 εκατομμύρια.
Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός άνω των 80 ετών στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 132%, ενώ αντίθετα ο αριθμός των παιδιών κάτω των 10 ετών μειώθηκε κατά 18%. Στην Ελλάδα του 2040, οι πολίτες άνω των 65 ετών θα είναι κατά 43% περισσότεροι συγκριτικά με το 2020, την ώρα που τα παιδιά έως 15 ετών θα είναι λιγότερα κατά 11%.
Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα της ΔιαΝΕΟσις έδειξε ότι το 32,4% των Ελλήνων θεωρεί ως τη μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της χώρας το Δημογραφικό και τη μείωση του πληθυσμού.
Σε πέντε πυλώνες. Σε περίπου δύο μήνες ο έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, το οποίο επεξεργάζεται ήδη το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς.
Μάλιστα, το Σχέδιο στηρίζεται σε πέντε πυλώνες – στήριξη της οικογένειας, ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, διαχείριση της γήρανσης, διασφάλιση της ποιότητας ζωής και προώθηση της ανάπτυξης – που καλύπτουν τον άνθρωπο σε όλο το φάσμα της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του, από τη γέννηση μέχρι τη γήρανσή του.
Στις λύσεις που έχουν πέσει, ήδη, στο τραπέζι είναι οι στοχευμένες δράσεις για συγκράτηση και προσέλκυση νέων κατοίκων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, στέγαση και στήριξη νέων ζευγαριών στη δημιουργία νοικοκυριού αλλά και μέτρα για την οικονομική ένταξη νόμιμων μεταναστών, μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της αξιοποίησης ειδικών δεξιοτήτων.
Στη… λίστα περιλαμβάνονται ακόμη τα επιδόματα, οι παροχές προς τις οικογένειες και τις μητέρες, η στήριξη υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και κρυοσυντήρησης, η στήριξη της «επιτυχούς γήρανσης», οι δράσεις με στόχο τον περιορισμό της μοναξιάς και της κατάθλιψης καθώς και η βρεφική και παιδική φροντίδα. Ωστόσο, το υπουργείο στη μάχη για το Δημογραφικό βάζει μπροστά ακόμη και τις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία.
Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η δημογραφική κατάρρευση είναι μια πραγματικότητα που «χτίζεται» τις τελευταίες πολλές δεκαετίες σχεδόν σε όλες τις δυτικές κοινωνίες.
«Ομως στη χώρα μας η πληθυσμιακή συρρίκνωση οδηγεί μαθηματικά και σε εθνική κατάρρευση. Δεν έχουμε μαγικές συνταγές και λύσεις. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα.
Υλοποιούμε ήδη μια ουσιαστική και συνεκτική δημογραφική πολιτική, η οποία παίρνει και τη μορφή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
Σχέδιο που αφορά όλες τις παραμέτρους του προβλήματος. Στοχεύουμε τη στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης, με ειδικά σχέδια στις περιοχές που φθίνουν πληθυσμιακά, την επιστροφή των χιλιάδων νέων από το εξωτερικό, την πολύπλευρη στήριξη των οικογενειών, των νέων, την ένταξη περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας, την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, την ενεργή γήρανση των ηλικιωμένων.
Αυτό που πρωτίστως ως κυβέρνηση επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη στις νέες και στους νέους, ότι μπορούν να εμπιστευτούν την πατρίδα τους και το μέλλον τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.