Το παιχνίδι στον τραπεζικό τομέα έχει ήδη ανοίξει και πλέον οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας απομακρυνθεί από τα πέτρινα χρόνια των μεγάλων ζημιών και των τριών ανακεφαλαιοποίησεων, αποτελούν μόνιμο επενδυτικό στόχο εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο.

Έχοντας προσφέρει σημαντικότατα κέρδη, ειδικά σε όσους είχαν την προνοητικότητα και το χρήμα να τοποθετηθούν στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών των μετοχών τους, αλλά ακόμα και μετά τις αρχικές αποδόσεις τους του 10% και 20%, σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν και πάλι σημείο αναφοράς διεθνώς, λόγω των πακέτων που βγάζει προς πώληση το ελληνικό Δημόσιο.

Το μικρό ποσοστό της Eurobank (1,4%) που κατείχε το ΤΧΣ το πήρε το με συνοπτικές διαδικασίες και με ικανοποιητικό premium η ίδια η τράπεζα.

“Σφήνα” στη σειρά που είχε θέσει το Ταμείο με επόμενη αποεπένδυση αυτή της Εθνικής, μπήκε ξαφνικά η Alpha Bank, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα την αγορά.

Και η Εθνική, το μεγαλύτερο φιλέτο των υπό αποεπένδυση τραπεζών, πάει για την τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.

Η διαδικασία, όπως έχει ανακοινώσει το ΤΧΣ, θα εκκινήσει αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, στις 7 Νοεμβρίου το πιθανότερο, στοιχείο που επίσης υπεισήλθε όλως περιέργως την τελευταία στιγμή στις επιλογές του Ταμείου, όπως πολύ έγκαιρα και έγκυρα σας είχε ενημερώσει το Radar.

Προφανώς η ξαφνική εξάρτηση των εξελίξεων από το εννεάμηνο, είχε κάποιους πολύ σοβαρούς και ουσιαστικούς λόγους, που μάλλον θα τους κατανοήσουμε καλύτερα κατά τις επόμενες ημέρες.

Αυτό που σας παρουσιάζουμε σήμερα, σαφώς δεν μπορεί να έχει την απαραίτητη απόλυτη διασταύρωση, αλλά η πηγή από την οποία προέρχεται, έχει συνήθως πολύ καλή πληροφόρηση, εκ θέσεως, οπότε σας την εκθέτω, αναλαμβάνοντας και τον κίνδυνο να μην ισχύει, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο προς πώληση πακέτο του 20%, συνολικά ή εν μέρει.

Η πληροφορία, λοιπόν, που έφτασε  από την προαναφερόμενη πηγή, κάνει λόγο για “κάτι πολύ μεγάλο”, που αφορά την Εθνική τράπεζα και το οποίο μάλιστα προσδιορίζεται ότι “θα ανακοινωθεί στις 10 Νοεμβρίου”!

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί κάποιος είναι ότι πιθανόν θα έχουμε μια ανακοίνωση για μια μεγάλη συμφωνία της Εθνικής, προφανώς με ξένο επενδυτή (τράπεζα και εδώ;), που θα αφορά και μετοχική συνεργασία.

Η άλλη εκδοχή είναι να πρόκειται για ηχηρή συνεργασία με ξένο όμιλο ή ακόμα και για εξαγορά από την ίδια την Εθνική, άλλης τράπεζας.

Η…έρευνα “επί του πεδίου”, του συγκεκριμένου συνεχίζεται και για οτιδήποτε νεότερο, θα σας κρατώ ενήμερους.

Διαβάστε ακόμη: