Με τιμή 7,20 ευρώ ανά μετοχή κλείδωσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τιμή διάθεσης του πακέτου μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Όλες οι λεπτομέρειες της έκδοσης κλείδωναν κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ όπου αποφασίστηκε η διάθεση περίπου του 10% από το σύνολο του 18,39% που διαθέτει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα, καθώς προκρίθηκε τελικά η περίπτωση να διατηρήσει η κυβέρνηση το υπόλοιπο 8,39%, που αποτελεί άλλωστε και τη μοναδική συμμετοχή που έχει σήμερα σε συστημική τράπεζα.

Ωστόσο πληροφορίες της τραπεζικής αγοράς δεν αποκλείουν, εφ’ όσον υπάρξει υπερβάλλουσα ζήτηση, το τελικό ποσοστό να αυξηθεί σε ένα εύρος +2%.

Να σημειωθεί ότι με βάση την πληροφόρηση που έχει μεταφέρει η JP Morgan στο ΤΧΣ, η αγορά είναι σε θέση να απορροφήσει το σύνολο του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα.

Ανάλογη άποψη διατυπώνεται και στο εσωτερικό του ΤΧΣ, ενόψει μάλιστα και της κατάργησης του Ταμείου στα τέλη του 2024.

Ωστόσο η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση για τη διάθεση του 10% για δύο κυρίως λόγους.

Αφενός γιατί επιδιώκει να διατηρήσει ελάχιστη συμμετοχή στην τράπεζα, που θα της επιτρέψει να έχει λόγο στο τραπεζικό σύστημα και αφετέρου γιατί με τον τρόπο αυτό μένει «πάνω στο τραπέζι» η προοπτική προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή στο μέλλον, δημιουργώντας μια πιο «στέρεη» μετοχική βάση, όταν το ΤΧΣ θα έχει αποχωρήσει πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιο.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον βασικό μεγαλομέτοχο, το ΤΧΣ, που ελέγχει το 18,39%, ποσοστό άνω του 5% διαθέτει μόνο το Capital Group Companies.

Πότε ανοίγει το βιβλίο

Το επικρατέστερο σενάριο, όπως έγραψε και η «Α» το Σάββατο θέλει το βιβλίο προσφορών να ανοίγει την ερχόμενη Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και να μένει ανοικτό μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου με την τιμή να τοποθετείται στα επίπεδα των 7,20 ευρώ ανά μετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή είναι αισθητά χαμηλότερη από τις τιμές-στόχους που έχουν ανακοινώσει μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι τις τελευταίες εβδομάδες, πυροδοτώντας μεγάλες αντιδράσεις στην αγορά και ιδιαίτερα από τους μικρομετόχους. Χθες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 7,50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan έχει αυξήσει την τιμή-στόχο της για την Εθνική Τράπεζα στα 9,70 ευρώ από τα 8,40 ευρώ, η Jefferies τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 11 ευρώ, η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο τα 11 ευρώ από τα 10 ευρώ που είχε προηγουμένως και η Morgan Stanley δίνει στόχο τα 10,43 ευρώ.

Αυτές οι τιμές δείχνουν μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την εκτιμώμενη τιμή του placement, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το ΤΧΣ ενδέχεται να πουλήσει μετοχές της Εθνικής Τράπεζας με ένα τεράστιο discount, υψηλότερο του 30%.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη αποεπένδυση του ΤΧΣ τον περασμένο Νοέμβριο, το discount στην τιμή διάθεσης ήταν μόλις 2,5%, το χαμηλότερο που είχε σημειωθεί πανευρωπαϊκά, ενώ στο placement της Τράπεζας Πειραιώς που ακολούθησε δεν υπήρξε καν discount.

Η διαδικασία

Ήδη πάντως το προσχέδιο του ενημερωτικού έχει αποσταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με κενά, τόσο για το τελικό ποσοστό όσο και το εύρος τιμής που θα προταθεί για τη συναλλαγή, που αναμένεται να συμπληρωθούν εντός των ημερών.

Η δημοσίευση του Ενημερωτικού Δελτίου αναμένεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Η διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα γίνει με συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τη διαδικασία δεν θα αποκλειστούν οι επενδυτές της λιανικής.

Ειδικότερα, η συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό θα προβλέπει ότι τουλάχιστον 15% της έκδοσης θα πάει σε retail επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη: