«Μυρίζει … ξέπλυμα» σιγοψιθύρισαν χθες το πρωί μεταξύ τους έμπειρα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας στους διαδρόμους του Μεγάρου Καρατζά – που βρίσκεται το γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου Παύλου Μυλωνά – διαβάζοντας την πληροφορία που διέρρευσε ο ίδιος στα μέσα ενημέρωσης περί ενδιαφέροντος για την Εθνική Ασφαλιστική.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας, ο αποκαλούμενος και … «Λαμπαδάριος» από τους κατοίκους και τους παραθεριστές της Τήνου, καθότι ο ελέω μνημονίων τραπεζίτης, που έλκει την ισχύ του στην φιλική σχέση της συζύγου του με την σύζυγο του πρωθυπουργού, φέρεται να κρατάει κάθε χρόνο στην Ανάσταση μια λαμπάδα και να περιμένει αγωνιωδώς μια ματιά του πρωθυπουργού για να του πει «Χριστός Ανέστη», συγκέντρωσε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μελλά στην πλατεία Κοτζιά πλήθος «προνομιούχων» δημοσιογράφων για να τους ενημερώσει πως θα διαχειριστεί τις «φθηνές» καταθέσεις που παραδοσιακά διατηρεί η Εθνική Τράπεζα.
Και εκεί με ένα ποτήρι λευκό κρασί στο χέρι και με χαλαρή διάθεση αποφάσισε να ανοίξει όπως τον συμβούλεψαν οι καλοπληρωμένοι επικοινωνιολόγοι του, το θέμα Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ο Λαμπαδάριος είπε ότι η Εθνική Τράπεζα θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει ξανά την Εθνική Ασφαλιστική, υπό όρους και προϋποθέσεις.
Εφόσον το CVC βγει στην αγορά για να ζητήσει αγοραστή για την Εθνική ασφαλιστική και αναλόγως με την κατάσταση στην οποία θα είναι η εταιρεία.
Άλλωστε, η Εθνική Τράπεζα έχει αποκλειστικότητα με την Εθνική Ασφαλιστική σε επίπεδο εργασιών, οπότε θα είναι προνομιακός συνομιλητής.
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών κυκλοφόρησαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το CVC έχει αναθέσει στην Deutsche Bank να διερευνήσει το ενδεχόμενο ενδιαφέροντος για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Όπως ήταν φυσικό η είδηση πυροδότησε πλήθος σχολίων στις τάξεις των παλαιότερων υψηλόβαθμων εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας που προφανώς και ακόμη θυμούνται το φιάσκο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι «πινακίου φακής» καθώς μετά από συνεχόμενες αποτυχημένες διαδικασίες, ο Μυλωνάς σύρθηκε στην πώληση της στο μοναδικό υποψήφιο αγοραστή με τους επαχθείς για την τράπεζα, τους μετόχους της και το δημόσιο, όρους του.
Για να συμβεί αυτό, σχολίαζαν με αγανάκτηση οι ίδιες πηγές, «ο Μυλωνάς έδιωξε τους παλιούς εργαζομένους που είχαν προσληφθεί στην Εθνική Ασφαλιστική χωρίς καν να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα, παρά μόνο το πολιτικό τους μέσο, με εθελουσίες των 500 και 600 χιλιάδων ευρώ.
Και τώρα έχει το θράσος αφού την ξεπούλησε να διαρρέει στα Μέσα ότι θέλει να την ξαναγοράσει, λες και είναι συνεργός … σε ξέπλυμα».
Το σκάνδαλο της Εθνικής Ασφαλιστικής
Στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής που συμμετείχαν στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC θυμίζουν στο «R» ότι τα τελικά στοιχεία για το τίμημα και τη λογιστική τακτοποίηση της πώλησης, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την κερδοφορία και την καθαρή θέση της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής, απέδειξαν πόσο σκανδαλωδώς επιζήμια για την τράπεζα ήταν αυτή η “εκποίηση”, που έγινε σε εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, μεσούσης της πανδημίας.
Για να προχωρήσει σ’ αυτή την εκποίηση, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, η Εθνική Τράπεζα μείωσε περαιτέρω την αξία της θυγατρικής της, εγγράφοντας στα βιβλία της πρόσθετη πρόβλεψη-ζημία 358 εκατ. ευρώ, που επιβάρυνε τα αποτελέσματα της χρήσης του 2020.
Ένα χρόνο νωρίτερα, η διοίκηση Μυλωνά είχε φροντίσει να μειώσει πάλι την εγγεγραμμένη λογιστική αξία της θυγατρικής της κατά 492 εκατ. ευρώ, προκειμένου να την προσαρμόσει στο ύψος του τιμήματος που πρόσφερε τότε CVC Capital και να μπορέσει να γίνει το deal.
Με τον τρόπο αυτό ο Μυλωνάς φόρτωσε στα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας συνολική ζημία 850(!) εκατ. ευρώ, την οποία πέρασε μάλιστα προκαταβολικά στα βιβλία της, ώστε να μη φανεί ότι ήταν αποτέλεσμα αυτού του deal.
Στο 1/3 των ιδίων κεφαλαίων!
Η ζημία αυτή δεν είναι μόνον λογιστική, αλλά πραγματική, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, καθώς το τίμημα απείχε παρασάγγας από την καθαρή θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής την δεδομένη χρονική στιγμή – και πολύ περισσότερο από την πραγματική αξία της εταιρείας, που είναι leader στην ελληνική αγορά ασφαλειών, παράγει κέρδη, έχει αποθεματικά άνω των 2.5 δισ. ευρώ και τεράστιο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
Στα αποτελέσματα της χρήσης 2020, η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε καθαρή θέση 1,224 δισ. ευρώ, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν μία βάση για τον καθορισμό του τιμήματος πώλησης. Όμως το τίμημα που αποδέχθηκαν η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και το ΤΧΣ (υπενθυμίζεται 346,5 εκατ. ευρώ για το 90,01%), αντιστοιχούσε σε αποτίμηση μόλις… 385 εκατ. ευρώ (για το 100% της εταιρείας). Ήταν δηλαδή 68,5% χαμηλότερο από την καθαρή θέση ήτοι λιγότερο και από το 1/3 των ιδίων κεφαλαίων της!
Απόσβεση σε 5 χρόνια
Πραγματικό “ξεπούλημα” ήταν το τίμημα ακόμη και με κριτήριο την κερδοφορία της εταιρείας: Η Εθνική Ασφαλιστική είχε ανακοινώσει ότι τα ενοποιημένα κέρδη ανήλθαν το 2020 σε 87,9 εκατ. ευρώ προ φόρων και σε 68,4 εκ. μετά από φόρους.
Στην αμέσως προηγούμενη χρήση (2019) ήταν 82,3 εκατ. και 57,9 εκατ. αντίστοιχα. Ανάλογα ήταν και τα αποτελέσματα του 2018.
Το τίμημα που κατέβαλε η CVC Capital Partners, αντιστοιχεί σε 4,4 φορές τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του 2020 (Ρ/Ε 4,4) και σε 5,5 φορές τα μέσα ετήσια κέρδη της τελευταίας τριετίας (ιστορικό Ρ/Ε 5,5).
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 5 χρόνια οι νέοι ιδιοκτήτες θα αποσβέσουν το κόστος εξαγοράς.
Μάλιστα οι συνομιλητές μας υπενθύμισαν ότι στις εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο στον ευρωπαϊκό χώρο, το μέσο Ρ/Ε ήταν περίπου 13 – κατ’ αναλογία σχεδόν τριπλάσιο αυτού που δόθηκε για την Εθνική Ασφαλιστική.
Στις εξαγορές ελληνικών εταιρειών (Eurolife, Alpha Ασφαλιστική, AXA) ήταν περίπου 11,5.