Σε πλήρη ανατροπή οδηγείται ο υφιστάμενος σχεδιασμός για την Εθνική τράπεζα, όσον αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το placement από το ΤΧΣ προς ξένους επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Radar!

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα γύρω από το ζήτημα επάρκειας κεφαλαίων έχουν αλλάξει μετά την αλλαγή ηγεσίας από τον Γκίκα Χαρδούβελη και την αποχώρηση Μιχαϊλίδη, ενώ η κυβέρνηση με αφορμή το νόμο για το ΤΧΣ και τις συζητήσεις με τους θεσμούς αλλά και τους διεθνείς συμβούλους της, αλλάζει πλεύση όσον αφορά την πώληση μέρους των μετοχών από το 40,3% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική!

Έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν στο Radar.gr ότι μετά από εισήγηση της Goldman Sachs που διαθέτει πλήρη εικόνα στον τραπεζικό κλάδο σε συνάρτηση με τους ξένους επενδυτές, αλλά και την διαπίστωση της διοίκησης της Εθνικής ότι η μετοχή της τράπεζας είναι εγκλωβισμένη στο χρηματιστήριο λόγω των φημών αύξησης κεφαλαίου και διενέργειας placement από το ΤΧΣ, οι υφιστάμενες αποφάσεις και σχεδιασμοί οδηγούνται σε απόλυτη ανατροπή!

Υπό το πρίσμα αυτό η κυρίαρχη τάση που τούτη την ώρα επικρατεί σε κυβέρνηση και διοίκηση Εθνικής είναι να μην πραγματοποιηθούν το Φθινόπωρο όπως αναμενόταν και …μέχρι νεωτέρας, ούτε placement του ΤΧΣ για τη διάθεση του 20% των μετοχών του στην τράπεζα όπως είχε σχεδιαστεί, ούτε αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1 δις. ευρώ όπως είχε μπει πάνω στο τραπέζι!

Από όλους τους εμπλεκόμενους κρίνεται πως στην παρούσα φάση η Εθνική διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων και ρευστά διαθέσιμα, οπότε δεν απαιτείται αύξηση κεφαλαίου στα πρότυπα της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank, ενώ όσον αφορά το ΤΧΣ, ο ρόλος και η συμμετοχή του θα επανεξεταστούν σε δεύτερο χρόνο από την κυβέρνηση σε συνάρτηση με το νέο νόμο και σε συνεννόηση με τους θεσμούς και τους συντονιστές – συμβούλους της κυβέρνησης!

Εθνική Τράπεζα: Με Γκίκα Χαρδούβελη γυρίζει σελίδα στο χθες!