Τρεις είναι οι επόμενες ΑΕΕΑΠ που βρίσκονται στο κατώφλι του Χρηματιστηρίου.

Όπως ορίζει ο νόμος, οι ΑΕΕΑΠ έχουν ως υπέρτατο στόχο τη μόχλευση κεφαλαίων με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων real estate, για αυτό το λόγο υποχρεούνται σε χρονικό διάστημα που ορίζεται από τη νομοθεσία να έχουν εισάγει τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σήμερα, στο ταμπλό του ΧΑΑ διαπραγματεύονται ήδη οι μετοχές πέντε ΑΕΕΑΠ: Prodea Investments, Trastor, Intercontinental International, BriQ Properties, Μπλε Κέδρος.

Παράλληλα, ακόμη μια ΑΕΕΑΠ βρίσκεται στο Χρηματιστήριο πολύ καιρό πριν την ίδρυσή της. Συγκεκριμένα, η Premia Properties από εποχής Pasal Development βρισκόταν στο ΧΑΑ και μόλις το 2022 έγινε η μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ.

Επόμενες στη σειρά είναι άλλες τρεις οι οποίες έχουν πάρει παράταση για την εισαγωγή τους για χρονικά σημεία εντός του 2023.

Οι τρεις νέες “σταχτοπούτες του real estate” που αναμένεται να εισαχθούν στην οργανωμένη κεφαλαιαγορά είναι η Noval Property, η Trade Estates του Ομίλου Φουρλή, και η Orilina Properties.

Οι νέες αφίξεις

Και η Noval Property αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο όπως ορίζει η νομοθεσία, ωστόσο έχει ήδη πάρει παράταση έως τις 15 Οκτωβρίου 2022. Στα σημαντικά assets της εταιρείας είναι το μεγάλο πρότζεκτ αστικής ανάπλασης στην οδό Πειραιώς καθώς και οι 4 επενδύσεις για νέα κτίρια γραφείων στο Μαρούσι, εκ των οποίων το ένα αφορά την επένδυση στο πρώην ακίνητο της Kodak.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η Orilina Properties, συμφερόντων του Alan Howard και της οικογένειας Νάτση, η οποία έχει πάρει παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου 2022. Στα δυνατά της χαρτιά είναι το νέο μεγάλο πρότζεκτ real estate σε έκταση όμορη με το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, όπου σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου retail park αλλά και κτιρίου γραφείων, αλλά και η μεγάλη επένδυση σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα στο Ελληνικό.

Τέλος, η νέα είσοδος στο χώρο των ΑΕΕΑΠ, η Trade Estates, του Ομίλου Φουρλή, αναμένεται και αυτή, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς η διοίκησή της και εφόσον οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές, να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο έως το τέλος του Α’ εξαμήνου του 2023. Στα σημαντικά assets της εταιρείας είναι η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό για το νέο εμπορικό πάρκο (retail park) καθώς και τα 3 νέα εμπορικά πάρκα που σχεδιάζει ή έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί με την Ten Brinke σε Σπάτα, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

Διαβάστε ακόμη: