Το μπλε τυρί cabrales της βόρειας Ισπανίας κέρδισε τον τίτλο του πιο ακριβού τυριού στον κόσμο, αφού ένας τροχός 2,2 κιλών πουλήθηκε σε δημοπρασία για 30.000 ευρώ.

Κέρδισε επίσης τα καλύτερα cabrales της χρονιάς στον 51ο ετήσιο διαγωνισμό του πριγκιπάτου.

«Ξέραμε ότι είχαμε ένα καλό τυρί, αλλά και ότι είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις», είπε ο Guillermo Pendás, ο οποίος το έφτιαξε για το εργοστάσιο της οικογένειάς του στο Λος Πουέρτος, στο EFE, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ισπανίας.

Το τυρί πουλήθηκε στον ιδιοκτήτη εστιατορίου Iván Suárez, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του El Llagar de Colloto στην Αστούριας. Ο Suárez είπε ότι «το πάθος για τη γη» και «η αναγνώριση της δουλειάς των τυροκόμων» τον έκανε να αγοράσει το τυρί.

Ένα μόνο κεφάλι 4,8 λιβρών του ημίσκληρου, πικάντικου γαλακτοκομικού προϊόντος – το οποίο ωριμάζει στις ορεινές σπηλιές της Αστούριας στη Βόρεια Ισπανία – βγήκε στο σφυρί για 30.000 ευρώ (32.408,10 $), σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες.

Το ρεκόρ προέκυψε σε συνέχεια του ότι το κεφάλι τυριού αναδείχθηκε ως το καλύτερο Cabrales της χρονιάς στον 51ο ετήσιο διαγωνισμό τυριού του Las Arenas, στον οποίο δημοπρατείται κάθε χρόνο.

Η συνήθης τιμή των cabrales είναι 35€ έως 40€ το κιλό.

Το τυρί παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας ωμό αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού, πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος και ωριμάζει σε σπηλιές στην περιοχή Cabrales στο εθνικό πάρκο Picos de Europa.

Τα ώριμα τυριά κατεβαίνουν στο βουνό από τις σπηλιές με τα πόδια.

Η τιμή του προηγούμενου ρεκόρ Γκίνες ορίστηκε στα 20.500 ευρώ το 2019 για ένα τυρί που αγόρασε επίσης ο κ. Suárez.

Διαβάστε ακόμη: