Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την επικαιρότητα στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή από την επίσημη επίσκεψή του στο Ναχιτσεβάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να αναγνωρίσει πρώτο το ψευδοκράτος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια σύνοδος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών το επόμενο διάστημα. Το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης πολύ πρόθυμο να προσκαλέσει τον κ. Ερσίν Τατάρ, πρόεδρο της ΤΔΒΚ σε αυτή τη συνάντηση. Στις 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Καζακστάν και ελπίζουμε ότι θα δούμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ως μέλος-παρατηρητή σε αυτή τη συνάντηση. Χάρη στον κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ, πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, υπάρχει μια σοβαρή αποφασιστικότητα για το θέμα αυτό. Αποκάλυψε επίσης ότι θέλει να κυματίζει εκεί η σημαία της ΤΔΒΚ. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας χέρι-χέρι σε αυτό το βήμα που έγινε σχετικά με την ΤΔΒΚ».

«Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις χώρες που θέλουν να εξασφαλίσουν διαρκή ειρήνη και ηρεμία στο νησί της Κύπρου. Οι πραγματικότητες του νησιού είναι προφανείς και η ΤΔΒΚ είναι η πιο σαφής πραγματικότητα στην Κύπρο. Εδώ και χρόνια, όσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την τουρκική παρουσία εκεί, δεν τα κατάφεραν. Επειδή όμως κάθε βήμα που επιχειρούσαν ήταν αβάσιμο, κατέληγε σε απογοήτευση γι’ αυτούς. Μαζί με την ΤΔΒΚ, έχουμε δοκιμάσει όλους τους τρόπους για λύση. Έχουμε προσεγγίσει με ειλικρίνεια όλες τις φόρμουλες, συμπεριλαμβανομένης της φόρμουλας της ομοσπονδίας. Ωστόσο, από εδώ και πέρα, έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να παραμελήσουμε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ ή να τα αφήσουμε να καταπατηθούν. Θα υψώσουμε περισσότερο τη φωνή μας για να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ από άλλες χώρες. Έχουμε πει και από παλιά ότι είναι λάθος να αφήνουμε αυτό το πρόβλημα στη μέση και να το αγνοούμε λέγοντας “η μη λύση δεν είναι λύση”. Τώρα ήρθε η ώρα για το σωστό βήμα που θα σβήσει όλα τα λάθη. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ θα αντισταθμίσει τα λανθασμένα βήματα που έγιναν από πολλά μέρη, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νησί της Κύπρου αξίζει να το θυμόμαστε με ειρήνη και ηρεμία, όχι με εντάσεις», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη: