Πολλοί επικεφαλής επιχειρήσεων έχουν εκφράσει την περιφρόνησή τους για την εργασία εξ αποστάσεως. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σόλομον χαρακτήρισε την απομακρυσμένη εργασία ως «παρέκκλιση».
Ως εκ τούτου, η ιδέα να πληρώνονται λιγότερο οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι – που δεν είναι καινούργια- επανέρχεται συνεχώς, με την πλευρά των εργοδοτών να υποστηρίζει ότι η έλλειψη μετακινήσεων των απομακρυσμένων εργαζομένων και η ελευθερία να ζουν όπου θέλουν, έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερα έξοδα σε σχέση με εκείνους που εργάζονται στο χώρο εργασίας.
Το ίδιο ερώτημα βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατης έρευνας με έναν σημαντικό αριθμός ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που επιθυμούν οι εργαζόμενοι.
Εργασία εξ αποστάσεως: Ψάχνουν ευκαιρίες να μειώσουν τα κόστη
Οι επιχειρήσεις εποφθαλμιούν ευκαιρίες για αύξηση της παραγωγής και μείωση του κόστους, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε από την πλατφόρμα διαχείρισης δαπανών Pleo, και δείχνει ότι σχεδόν μία στις πέντε ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει τους μισθούς των εργαζομένων που εργάζονται εξ αποστάσεως.
Την ώρα που όλο και περισσότερες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών κολοσσών σε όλο τον κόσμο, όπως μεταδίδει το naftemporiki.gr, γίνονται πρωτοσέλιδα διατάσσοντας τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, σε μια αντιστροφή της τάσης που πολλοί πίστευαν ότι ήρθε για να μείνει, ο Thorbjørn Fink, COO της Pleo, δήλωσε στο Euronews Business ότι οι εταιρείες «θα επικεντρωθούν στην εξοικονόμηση κόστους κατά τη διάρκεια του 2024».
«Η έκθεσή μας δείχνει ότι 1 στους 4 ερωτηθέντες, αναφέρουν τη μείωση των μισθών των εργαζόμενων από το σπίτι, ως τρόπο επίτευξης εξοικονόμησης, ενώ βλέπουν να λαμβάνονται αποφάσεις εντός του 2024», πρόσθεσε.
Το Euronews Business επικοινώνησε με το γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Nicolas Schmit για να ρωτήσει για τυχόν ευρύτερες επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, αλλά δεν έλαβε άμεσα απάντηση.
Εργασία εξ αποστάσεως: Πώς θα επηρέαζε η περικοπή των μισθών των απομακρυσμένων εργαζομένων την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας
Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι είναι εξίσου παραγωγικοί με τους συναδέλφους τους που εργάζονται στο γραφείο, και μάλιστα μειώνουν το κόστος για τους εργοδότες, οπότε η εργασία τους θα πρέπει να αποζημιώνεται εξίσου.
Παράλληλα, η ολλανδική πολυεθνική εταιρεία συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού Randstad δήλωσε στο Euronews Business ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίζονται όλοι οι εργαζόμενοι ισότιμα, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους.
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δημιουργούμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού, όπου όλοι αντιμετωπίζονται με ισότιμο τρόπο, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι ικανότητες των εργαζομένων», ανέφερε η εταιρεία.
Εργασία εξ αποστάσεως: Κίνδυνος να χαθούν ταλέντα
Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να καταργούν θέσεις εργασίας εξ αποστάσεως, τα γραφεία προσλήψεων προειδοποιούν ότι οι εταιρείες κινδυνεύουν να χάσουν ταλέντα.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του LinkedIn «Global State of Remote and Hybrid Work» που διεξήχθη στα τέλη του 2023, το 50% των εργαζομένων προτιμούν ευέλικτη, υβριδική ή εξ αποστάσεως εργασία.
Και αυτοί ενδέχεται να μην συμβιβαστούν, πόσο μάλλον καθώς, σύμφωνα με την Randstad, οι νεότερες γενιές αξιολογούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, εξίσου υψηλά με το ζήτημα των αμοιβών..
Συμβιβασμός
Αρκετοί εργοδότες πάντως στρέφονται σε λύσεις υβριδικής εργασίας, ως ένα είδος συμβιβασμού μεταξύ της επιθυμητής ευελιξίας από τους εργαζόμενους και του στόχου της εταιρείας για παρουσία στο γραφείο.
Εν τω μεταξύ, οι εξ αποστάσεως θέσεις εργασίας λαμβάνουν σχεδόν πενταπλάσιο ποσοστό αιτήσεων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες σύμφωνα με το LinkedIn.
Διαβάστε ακόμη:
- Άρθρο-κόλαφος στη FAZ: «Η παντοδύναμη ορθόδοξη Εκκλησία χάνει τη δύναμή της στην Ελλάδα»
- Eurostat: Στην Ελλάδα μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ
- Απόστολος Γκλέτσος: Η σπάνια αναφορά στην κόρη του – Γιατί αισθάνεται αγράμματος μπροστά της
- Αυτός είναι ο Έλληνας σεφ που… ήθελε η Μαντόνα για να της μαγειρεύει